Consilierii locali au aprobat recent lista de priorităţi pentru anul 2015, în vederea repartizării unei locuinţe din fondul locativ de stat sau socială. Pe această listă de priorităţi figurează acum 536 persoane/ familii.
Anul trecut pe aceeaşi vreme erau peste 6.000 de cereri de locuinţe la Primăria Timişoara. Erau mai multe liste de priorităţi, întocmite pe categorii – tineri căsătoriţi, crescuţi la casa copilului, pensionari, evacuaţi şi, grosul, cazuri sociale, fiind cereri depuse chiar şi în perioada 1990-1992. Pe lista tinerilor căsătoriţi, de exemplu, erau şi solicitări înregistrate… acum 20 de ani.
Autoritățile locale au hotărât să facă ordine pe liste, au stabilit să se întocmească o singură listă, care să cuprindă toate categoriile, și au impus actualizarea cererilor în 2014. Şi aşa, numărul de solicitări a ajuns la sub 600.
Oficialii primăriei spun însă că nici aceşti oameni nu au şanse să primească o locuinţă anul acesta.
„Lista reactualizată de locuințe sociale a devenit mult mult mai scurtă decât era. S-a micșorat de peste zece ori, ceea ce eu intuiam. Atunci când am cerut să se reanalizeze toate dosarele, am presupus că situația s-a schimbat mult față de cea care era în evidențele primăriei și m-am bucurat să văd că am ajuns la doar câteva sute. Nu sunt șanse de soluționare a acestor circa 600 de cereri, pentru că evident noi nu mai avem locuințe și nici nu ne mai putem permite să cumpărăm masiv cum am făcut anul trecut. Am cumpărat un bloc, am făcut fericite 109 familii, pentru că atâtea locuințe am repartizat, dar anul acesta nu mai putem face același lucru”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
Blocul cumpărat anul trecut se află în zona Polonă, unde municipalitatea deţine mai multe imobile. Dacă city-managerul Sorin Drăgoi declara recent că ar mai putea fi achiziţionat un bloc în aceeaşi zonă, Robu spune că şansele sunt minime.
La fel, s-a renunţat şi la ideea locuinţelor sociale modulare.
„Am abandonat intenția de a achiziționa locuințe modulare în momentul în care a apărut oportunitatea de a cumpăra acel bloc. Nu am renunțat de tot la idee, dar anul acesta nu este printre prioritățile noastre. A mai fost în discuție achiziția unui bloc de pe strada Ialomiței, acela ne-ar fi interesat dacă s-ar fi putut achiziționa, dacă lucrurile ar fi fost limpezi acolo, fără niciun fel de complicații de ordin juridic, și dacă am fi putut ajunge la un preț convenabil. Ne-ar fi convenit, pentru că locul este unul bun pentru o altă categorie de solicitanți (…) A apărut în discuție și cumpărarea unui bloc tot în zona Polonă, dar nu ne interesează decât dacă, prin absurd, se ajunge la un preț foarte foarte scăzut”, a concluzionat primarul.
Locuinţele pe care le are închiriate primăria se mai pot elibera dacă renunţă vreun beneficiar sau prin deces…
Articole pe aceeași temă:
Cum a scazut numarul cererilor de locuinte de la 6.000 la 500 la Primaria Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!