Zeci de școli din Timiș, atât de stat, cât și private, nu au autorizații ISU de funcționare pentru anumite corpuri de clădire. Alte trei unități școlare – Liceul de Arte Plastice Timișoara, grădinița de la Folea și școala primară și grădinița din Cliciova – au probleme la instalațiile sanitare, astfel că nu au primit aviz din partea DSP. La Liceul de Arte Plastice din Timișoara există și problema avizelor ISU, care lipsesc pentru două corpuri de clădire. Inspectorul școlar general al Timișului dă certitudinea că aici situația merge în direcția bună, iar elevii vor putea studia în condiții normale.
„La Liceul de Arte Plastice situația este parțial rezolvată, mai e nevoie de intervenții la corpul B al clădirii pentru reabilitarea instalației sanitare și a apei curente. La Grădinița cu program prelungit Folea este problemă apa folosită la școală, care nu este bună și ca urmare nu e autorizată sanitar. La celelalte două unități de pe raza comunei Bethausen, școala primară și grădinița din Cliciova, acolo există toate instalația reabilitată și racordarea la apa curentă, este o chestiune formală. Trebuie să depună documentația către DSP pentru a obține autorizația.
(…) Dacă se finalizează băile (la Liceul de Arte – n.r.) se depunde documentația în paralel la DSP. Nu concep ca în Timișoara să nu înceapă activitățle didactice față în față în contextul în care ne dorim noi. Ce ține de noi va fi realizat”, spune Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului.
La Liceul de Arte Timișoara s-au suspendat cursurile din luna septembrie a anului trecut pentru schimbarea coloanei de apă. Peste 500 de copii au făcut cursuri online.
Fără toalete neadecvate în județ
Marin Popescu spune că nu mai există toalete în incinta unităților școlare care să nu fie adecvate, racordate la apă și canalizare. Mai sunt câteva unități școlare care au spații sanitare în exterior, dar acestea sunt amenajate corespunzător.
„Dacă vorbeam anii trecuți despre toaletele în curte, în județul Timiș problema este finalizată total, nu mai există unități de învățământ cu toalete neadecvate, fără apă și instalații sanitare neconforme. Ultima intervenție a fost anul trecut la două grădinițe din Denta, rezolvate cu finanțare de la UE și autoritatea locală”, precizează Popescu.
Pentru a obține autorizație de la DSP Timiș, școlile trebuie să respecte normele Ordinului Ministerului Sănătății din 1456/2020, care face referire la amenajarea spațiilor sanitare, circuite în funcție de numărul de elevi și inclusiv amenajarea spațiilor de joacă.
Zeci de școli fără autorizații ISU
Sunt totuși 64 de școli și grădinițe private și de stat din Timiș care nu au autorizații ISU: 54 de școli și grădinițe de stat și zece unități școlare private. În Timișoara sunt 16 școli fără autorizație ISU, unele chiar și cu mai multe corpuri de clădire.
„Aici (în ce privește autorizațiile ISU – n.r.), lucrurile sunt puțin mai complicate și numărul instituțiilor mult mai mare. Vorbim de o nouă legislație care este mult mai detaliată, rafinată, ce implică intervenția în unitățile de învățământ. Acestea implică și bugete mai ample și alocări mai ample. (…) Sunt unități care au probleme în ceea ce privește patrimoniul și proprietarul, care neavând CF-ul către autoritatea publică locală nu poate obține autorizație ISU, sunt intervenții care trebuie făcute la infrastructura școlară, mă refer la instalații care trebuie să prevină incendiile, de la senzori de fum, până la scări de incendiu, circuite”, explică Marin Popescu.
În Timișoara, următoarele unități școlare nu au aviz ISU: Școala Gimnazială nr. 30 – un corp, Liceul Waldorf – trei corpuri, Liceul „N. Lenau” – două corpuri, Liceul Teoretic „William Shakespeare” – un corp, Grădinița PP nr. 26 – un corp, Liceul Logos – o mansardă, Școala Gimnazială nr. 20 – un corp, Colegiul „Casa verde” – un corp, Colegiul Bănățean – un corp, Colegiul „C.D.Loga” – un corp, Liceul „V.Țepeș” – un corp, Colegiul „G. Moisil” – un corp, Liceul de Arte Plastice – două corpuri, Liceul Baptist – un corp, Școala primară Dimitrie Leonida – un corp și Grădinița PP nr.36 – un corp.
Primăriile locale trebuie să se implice în rezolvarea acestor probleme, asigurând fonduri pentru investițiile în școli.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XPrimariile locale ofera mumu – intre timp fiindu-le cerute parintilor sume (mari, de ce sa nu le spunem ca atare, daca e sa le raportam la um salariu minim sau mediu, avand in vedere ca nu trimiti copilul in chiloti la scoala, mai sunt si alte lucruri pe care le cumperi, toate la preturi piparate). Asta nu e treabă! Inca de anul trecut am cunostinte carora li se pun in sarcina aceste sume – de catre scoli – cele pt. lucrari in vederea autorizatiei ISU defalcate separat. Cum este educatia gratuita, in aceste conditii? Si nici pomeneala de vreo mentiune “vi se vor returna banii cand Primaria ii vireaza catre scoli”, nimic-nimicuța. Unii stau clar cu mana in sân, zic de instituții, in ideea ca prin presiuni si diverse manevre, rezolva sa ia de la parinti. Altii or fi mai smecheri, mai alerti, au contacte in primarie si primesc pe circuitul legal, cine stie…
-
@Ionel Fondul clasei si fondul scolii se aduna de minim 30 de ani. Educatie gratuita = ELEVUl nu plateste taxa de scolarizare. Nu ca nu dai 100 RON / semestru ca sa ai din ce varui clasa.
-
Fondurile de care spui = ilegale! Se anunta de multe ori asta la inceperea anului scolar, dar nu se face nimic concret mai ales pentru ca sunt multi care nu inteleg, exact ca tine, ca educatia ar trebui sa fie GRATUITA! Inca si rechizite, manuale si mancare ar trebui sa primeasca gratis copiii, la scoala, sunt ţări civilizate care asa fac. Ar fi si o motivatie in plus sa nu mai abandoneze atatia scoala. Lucrarile prin cladire sunt prevazute sa le plateasca statul, domnule, si in hartii le si plateste! Adica la un audit s-ar constata ca pt zugraveala dumitale au platit si parintii si statul, dubla plata, in multe cazuri… si una din sume se duce prin campanii electorale, firme dedicate etc. Daca nu sunt fonduri din bugetul prevazut, se zugraveste la anul… nu sari cu caciula sa strangi oamenii de mana sa puna in ea! Ca unii nu au, mai cartofule – dau, insa le e viata si mai grea. Iar cei care au – se numeste abuz sa le bage mana in buzunar. Doar ca de atatia ani ei s-au spalat oe creier si s-au convins ca “as asa face”. Nu asa “se face!”. Fa maale donatie cu acte, daca iti permiti, la scoala, insa obligarea altora este o mizerie, ilegala, daca ne uitam prin legi.
-
Cu un premier care e de parere ca educatia si sanatatea nu sunt prioritare, cu cel mai mic procent din PIB alocat invatamantului la nivel european, cu un partid de guvernamant care vrea sa privatizeze educatia si sanatatea, a si avut asta scris in programul de guvernare… si a fost si votat…ce sa te astepti? aviz ISU lipsa? ca la Colectiv? hmmm, pai cum, ca scolile si gradinitele nu s cluburi private unde merg majori sa se inghesuie fara nici o responsabilitate?( fara sa sugerez ca clubul nu are propriile responsabilitati, insa vad restaurante la subsoluri in Timi cu bulina de informare lipsa aviz, si se duce lumea fara nici o teama, doar altii trebuie sa aiba grija de ei). Ce sa zic, nu vad sa se agite cineva. Probabil pana nu se intampla ceva. intre timp, speram sa avem noroc. Desi de ceva vreme suntem sub semnul lui “ghinion”. Democratia presupune responsabilitate, ratiune si nu emotii, dar de unde, din bula (dez)informationala a votantului roman ?
Este vorba de gradinita din Cliciova, comuna Bethausen, nu de cea din Criciova , isteato!!!