Viitorul centru pentru artă, tehnologie și experiment din Timișoara este considerat cea mai importantă moștenire a TM2021. 6.500 de metri pătrați vor fi amenajați în locul atelierelor STPT de pe Bd. Take Ionescu până în 2021. Ordinul Arhitecților din România a pregătit concursul de soluții și a estimat investiția la 12 milioane de euro, în timp ce consilierii locali trebuie să aprobe valoarea premiilor.
Astfel, contractul de proiectare ar urma să se ridice la 2,98 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 623.000 de euro. Pentru premiul al doilea se pun la bătaie 50.000 de lei fără TVA, iar pentru premiul al treilea 35.000 de lei fără TVA.
Cuantumul premiilor urmează să fie aprobat în ședința de consiliu local care va avea loc marți, după care reprezentanții primăriei pot căuta proiectant, care înseamnă, de fapt, concursul de soluții pregătit de OAR. După ce vom avea proiectul va putea fi demarată licitația pentru execuție.
Conform proiectului care intră în atenția consilierilor locali, „câștigătorul concursului va fi invitat la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare conform prevederilor art. 104 alin (7) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, în vederea încheierii contractului de servicii de proiectare”. Negocierea va avea ca subiect prețul și durata de execuție.
Se construiește pe etape
Centrul pentru artă, tehnologie și experiment, cea mai importantă moștenire culturală a TM2021, are și un calendar pentru realizare. 2.500 de metri pătrați sunt avuți în vedere să fie amenajați în 2020, iar alți 4.000 mp până undeva pe parcursul anului 2021, conform declarațiilor primarului Nicolae Robu.
„Evident că noi ne dorim cât mai repede să avem totul gata, dar realist vorbind știm că așa se pot întâmpla lucrurile. Vor fi activități creative, de interferență artă, știință, tehnologie, se vor organiza conferințe, seminare și workshopuri, vor fi conferințe de interferență, vor avea loc spectacole sincretice sau integrative puternic, vor fi experimente, pe de-o parte ale profesioniștilor, dar pe de altă parte și ale vizitatorilor. Vor fi și activități administrative, respectiv logistice. Astfel de centre sunt puține în lume și noi trebuie să îl facem astfel încât să fie plasabil pe paliere care există”, explica edilul-șef în vara lui 2019, atunci când s-a semnat contractul cu OAR pentru concursul de soluții.
Ce va fi MultipleXity
Cea mai importantă moștenire a TM2021 înseamnă, de fapt, un proiect integrator și inovator, care va păstra memoria locului, povestea, tot în vara anului trecut, coordonatorul echipei de proiect, Dan Bugariu.
foto: Clădirile STPT care vor fi demolate pentru MultipleXity
În MultipleXity vor fi spații multifuncționale, săli de expoziții, laboratoare interactive pentru copii și adulți, zone de experimentare.
„Nu vrem să facem un muzeu. Nu că nu ar fi important muzeul, este esențial pentru a înțelege de unde venim, dar nu vrem să mai construim încă unul. Conștientizăm că este foarte important să gustăm viitorul, să interacționăm cu ceea ce este în prezent, cu ultimele informații în ceea ce privește tehnologia. Expoziții interactive, un spațiu imersiv în care oricine vine poate să guste tehnologie, experiență, laboratoare în mod special care targhetează grupul de vârstă al elevilor și studenților, spații exterioare pentru relaxare ori evenimente, un bistro și aș mai putea să adaug o zonă comercială, o zonă de bibliotecă a materialelor, a elementelor din cadrul acestui spațiu. Întreaga comunitate este importantă pentru acest spațiu”, spunea Bugariu.
MultipleXity este estimat la 12 milioane de euro în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală culturală europeană, iar arhitecții de la OAR au ajuns cam la aceeași concluzie. Abia după ce vom avea proiectul vom afla o estimare mai aproape de realitate.
Articole pe aceeași temă:
MultipleXity nu va fi un mall cultural. OAR pregătește concursul de soluții până în 2020
Casa de cultură primește AUR pentru 2021. Va administra MultipleXity și centrele culturale ale PMT
Trimite articolul
XBRAVO ROBU – numai EL stie cum sa arunce banii Timisoarenilor in “Cultura” ah Nu cultura de panselute care dispar ci asa intr-un viitor ‘muzeu’ dupa 20021
12 milioane de Euro realizarea
+ contractul de proiectare 2,98 milioane de lei
mai niste premii 2 si 3 = 50.000 +35 000 de lei + la care mai punem TVA
edident totul facut fara fonduri Europene ca Nu o sa riste sa fie verificata investitia.
si asta nu e tot, oare cine va primi cadou cei 4000mp+2500mp dupa 2021 asa din pix teren destul de central pe Take Ionescu
-
Cred că se va face, în mare parte, cu bani de pe la Comunitatea Europeană. Totuși, sper să se facă. De ce?! Nu ai pretenții de Capitală Culturală Europeană fără să ai un “centru de cultură”. Dacă se vor respecta termenele și contractele, sunt foarte fericit să avem așa ceva în Timișoara. De, fiecare categorie socială cu nevoile ei: unii vor mâncare, alții drumuri, alții gratuități… iar alții vor cultură, puțin mai multă cultură!
Problema nu e ca se face Multi… in Take Ionescu, problema e ca vehicule istorice unice in tara si lume vor fi taiate pentru a se elibera spatiul….
mai sunt 12 luni pana in 2021 si ei inca nu au nici un plan pt 2021 ! ! ! E un haos organizat in tot orasul, totul e distrus. Orasul e jalnic de cand e uistul asta primar !
uraaaaaaaa! un nou incubox!!!
Alți bani aruncati pe hârtii ! E foame de bani la firmele de partid. Vin alegerile
Zici că nu esti penal. Aaa?
HOTIE PE FAȚĂ.
Foarte buna ideea! Sper sa reuseasca.
Din tot acest proiect singura etapa ce se va realiza va fi demolarea remizelor si apoi proiectul va lua drumul salii polivalente inceputa acum vreo 7-8 ani in urma.(sau spitalul de pe Calea Torontalului ?).Sa fie clar .Nu se poate spune “robu a facut sau robu nu a facut).El nu face decit sa cheltuie (fara cap si fara sa il traga nimeni la raspundere) banii nostri.Nu robu face si drege.El este rusinea noastra care l-am ales si reales. Imi este rusine cu un asemenea primar.