„Anul acesta au foste efectuate 3210 de controale, iar în urma acestora au fost aplicate 6.064 de sancţiuni, unui număr de 1.492 de angajatori. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 4,475 milioane de lei”, a declarat Tomoiagă. Dintre cei prinşi în ilegalitate, 12 firme au fost reclamate în intanţă, procesele acestora fiind pe rol. Domeniile în care au fost descoperite cele mai multe probleme sunt construcţiile, spălătoriile auto, exploatările forestiere şi serviciile (restaurante). Timişul este judeţul cu cel mai mare număr de angajatori, după Bucureşti, înregistrând aproximativ 20.000 de companii.
O altă problemă constatată, pe lângă munca la negru, susţin oficialii ITM, este neplata drepturilor salariale angajaţilor, neacordarea sporurilor pentru prestaţiile din week-end-uri sau din zilele libere legale, ori pentru orele lucrate peste program.
Pentru toate neregulile constatate anul acesta, inspectorii ITM au dat amenzi în valoare de 6.315.300 de lei. „Comparativ cu anul trecut valoarea amenzilor acordate s-a dublat. Asta şi pentru că valorile acestora au scăzut. Comparativ cu primul semestru din an, în al doilea am înregistrat mult mai multe sancţiuni, asta şi pentru că am avut mai multe campanii”, a mai explicat Ileana Tomoiagă.
Ca o curiozitate, după petrecerea episodului „Corescu”, în urma căreia fosta şefă a ITM Timiş a fost arestată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a fost controlat, însă nu s-au mai descoperit nereguli. „Am fost controlaţi de şase inspectori. Raportul a ieşit foarte bine. S-au verificat toate procesele verbale încheiate în 2010 şi în 2011, până în octombrie, şi nu s-au mai constatat nereguli. Putem spune că problema cu fosta şefă a ITM a fost una singulară”, a mai declarat Ileana Tomoiagă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!