Potrivit inspectorului-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Timiș, Lucian Mihoc, numărul clădirilor aparținând unităților de învățământ din județ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu a scăzut, în 2019, față de anul anterior, de la 97 la 85. Conform acestuia, în Timiș există 221 de școli, care dețin 891 de imobile, însă doar cele construite după 1998 și cele la care s-au efectuat lucrări de modernizare trebuie să aibă și autorizație de securitate la incendiu.
Pompierii din Timiș au demarat verificări la toate unitățile de învățământ din județ și au împărțit 59 de avertismente și trei amenzi, în valoare totală de 17.000 de lei. Amenzile au fost primite de școlile din Giera, Dudeștii Vechi și o grădiniță.
Obiectivul celor de la ISU Timiș este ca în următorii ani să nu mai existe nicio școală din județ care să funcționeze fără autorizație de securitate la incendiu.
Întrebat care au fost cele mai mari nereguli descoperite în timpul controalelor, Lucian Mihoc a răspuns: „Este vorba despre anumite schimbări de destinație. La o unitate de învățământ, sala de sport aflată la subsol a fost transformată în săli de clasă. Fiind vorba de subsol, trebuia obținut avizul de securitate la incendiu. Alte schimbări de destinație descoperite de noi au fost la o școli, din balcon s-au făcut săli de curs, sau căi de evacuare blocate”.
Printre școlile cu probleme din Timișoara se numără Liceul „Bela Bartok”, Școala Waldorf, Liceul Lenau, Liceul Teoretic William Shakespeare, Școala Generală nr. 5 sau Școala Generală 30.
El a precizat că autorizația de securitate la incendiu nu înseamnă că a fost eliminat complet riscul de incendiu, însă este extrem de important ca școlile să respecte regulile deoarece în joc este siguranța elevilor.
„Important este pentru acele școli care nu au autorizație de securitate la incendiu să respecte celelalte norme: căile de evacuare să fie libere, mijloacele de stingere să fie prezente și să fie funcționale. De asemenea, folosirea instalațiilor electrice cu improvizație să fie evitată, iar acestea să fie inspectate periodic de personal specializat”, a mai spus Mihoc.
Din punctul lui de vedere, unitățile de învățământ sunt relativ sigure, având în vedere că în imobile nu se fumează și nici nu există activități după lăsarea serii. Totuși, este important ca acele unități fără autorizație de securitate la incendiu să afișeze acest lucru la intrare, chiar dacă legea nu obligă școlile și spitalele să facă acest lucru. Pompierii stau la dispoziția directorilor unităților de învățământ din județ și le acordă sprijin pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.
Trimite articolul
XToate cladirile in care se afla scoli si gradinitw apartin statului roman reprezentat in teritoriu de Primaria Timisoara . Obligatia obtinerii acestor autorizatii revine conform legii proprietarului cladirii . Inca o mareata realizare marca N Robu . Sa il vada lumea in toata splendoarea ! Nu mai vorbim de cum arata scolile si gradinitele din oras . BRAVO ROBU !
Pompierii amendeaza institutiile de invatamint! Bravo. Atit unitatile de invatamint cit si pompierii, sunt institutii de stat. De ce sa fie statul amndat de catre stat? banii trec de la un cont din trezorerie in altul. Nu se poate pune umarul si sa se rezolve problema, tot de catre stat, in asa fel incit institutiile de invatamint sa obtina toate autorizarile? Cred ca cineva are pitici mari pe creier. Mai ales, cei din presa care in loc sa mearga sa puna intrebari acolo unde trebuie, dau astfel de “stiri bomba” pe toate canalele.