Un număr de 21 de școli și grădinițe din județul Timiș nu au reușit să obțină autorizația sanitară. Săptămâna trecută erau 31, dar numărul s-a redus deoarece şi-au rezolvat problemele. Acestea predominau în mediul rural, iar principala piedică pentru a obţine autorizaţia sanitară era… lipsa apei curente.
Şi şcolile aflate în şantier, din Timişoara, sunt fără autorizaţie: Colegiul Național „C. D. Loga”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” și Liceul Teoretic „J. L. Calderon”. Aici, unele clase sunt mutate în alte unităţi de învăţământ.
„Mai este un număr destul de mare de unități de învățământ în curs de obținere a autorizației. Lipsa apei curente este principalul motiv pentru care restul școlilor și grădinițelor nu vor obține autorizația”, a spus Halasz Ferenc, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Timiș.
Bobocii, cei care intră în clasa I, vor învăţa de data aceasta fără manuale şcolare noi. Licitaţia pentru manualele claselor a I-a şi a II-a a fost contestată, s-a realizat la nivel național, tipărirea lor întârzie, iar acum elevii rămân fără manuale în prima zi de şcoală. La clasa I, dascălii vor preda fără manual, timp de o lună şi jumătate-două, până vor veni manualele noi, iar la clasa a II-a învăţătorii vor preda după manualele vechi, adaptând lecţiile la programa şcolară nouă.
Pentru manualele claselor III-X licitaţia s-a făcut în fiecare judeţ, unde s-au şi tipărit. Inspectoratul Şcolar Judeţean a împărţit deja manualele şcolilor. În Timiş au venit, zilele trecute, şi 10 microbuze noi, iar două au venit în vară. În prima tranşă trebuia să fie 17, cât s-a solicitat, dar celelalte 5 se adaugă la tranşa a doua. În total, în cea de-a doua tranșă, vor veni 30 de microbuze. Acestea intră în proprietatea primăriilor, toate cheltuielile cu combustibilul, şoferul, se fac de către primărie. Între 3.500 și 4.000 de elevi fac naveta cu aceste autovehicule, în Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!