În Timişoara au fost depuse 1.004 de cereri de azil, in 2018, în scădere față de anul 2017, însă peste media anuală din ultimii 10 ani, ca urmare a trecerilor frauduloase a frontierelor, cu preponderență în zona de vest a țării. Peste 480 de persoane care au depus cereri de azil la Timișoara au fost transferate și cazate în celelalte centre. Majoritatea străinilor care au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român provin din state precum: Siria, Irak, Iran și Afganistan.
„C.R.C.P.S.A. Timișoara a soluționat peste 600 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă și, în 36 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție. Astfel în cazul a 8 străini a fost recunoscut statutul de refugiat și pentru 28 a fost acordată protecție subsidiară. Totodată, au fost emise 8 hotărâri prin care s-a constatat încetarea formei de protecție acordate. În cadrul proiectului: «Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți», în cele 6 județe de jurisdicție, a fost asistat un număr de 742 beneficiari, în perioada: iunie 2017-aprilie 2019”, transmite Flavius Ilioni-Loga, manager local – Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara.
Prin proiectul „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, începând din iunie 2017, timp de 24 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe – RTT (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă etc.) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţională – BP (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii specifice de incluziune socială pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România, oferite de Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara şi Centrul Regional de Integrare Oradea. Centrele oferă asistenţă pentru migranţi în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi respectiv Arad, Bihor şi Hunedoara. Au fost oferite servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare, culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect.
În anul 2018, în România, au fost depuse 2.138 de cereri de azil, în scădere față de anul 2017 cu 125%. Polițiștii de Imigrări au soluționat 554 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă și, în 464 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție, în 223 cazuri le-a fost recunoscut statutul de refugiat și în 241 le-a fost acordată protecția subsidiară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!