O adresă cu modificările operate a fost deja trimisă către toate primăriile din județ, iar joi, de la ora 12.00, a fost programată și o întâlnire cu toți secretarii generali. Cea mai importantă modificare aduce o nouă obligație pentru proprietarii care cer retrocedarea unor terenuri: aceea de a depune și un document cu geometria terenului, întocmit de un specialist acreditat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiș. Costul va fi suportat de petent, însă de multe ori acesta este mic în comparație cu valoarea terenurilor despre care este vorba.
„Toți petenți să vină și să depună la dosarele administrative pe Legea 87 (din 2020 – n.r.) geometria terenului, în primul rând. Doi, să se asigure că (terenurile cerute – n.r.) nu sunt în domeniul public al statului. Doar îndeplinind aceste două condiții putem să validăm. Dacă nu se depun, noi trebuie – obligați de instanțe să le tratăm cu celeritate – să le respingem. (…) Am considerat, în urma consultării specialiștilor de la OCPI, că toate documentele să conțină așa-zisa geometrie a terenului. Deci o remăsurare făcute de un specialist acreditat la OCPI. Când atribui în proprietate terenurile, curțile și grădinile aferente acestor imobile pe care petenții deja le au în proprietate, să nu cumva să intri la vecini”, a avertizat Drăgănescu.
Legea 87, în continuare fără norme de aplicare
În declarația sa, subprefectul a subliniat de mai multe ori raritatea situației: Legea 87/2020 nu are norme de aplicare, a primit aviz negativ de la guvern și de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, iar niciuna dintre aceste două entități nu vrea să audă de elaborarea unor norme de aplicare.
„Prefecturile au reușit fiecare să facă așa-numita «normă de aplicare» pentru fiecare județ. Așa că și noi, în județul Timiș, am modificat regulamentul de aplicare al legilor cu caracter reparatoriu, cu care se ocupă Comisia Județeană de Fond Funciar. Asta înseamnă că această modificare trebuie să se regăsească în toate dosarele depuse de dosarele interesate. (…) Vorbim de atribuirea gratuită în proprietate a acelor terenuri și grădini a caselor vândute pe Legea 112, dar și alte cazuri prevăzute de Legea 87. (…) Norme metodologice de aplicare nu există la nivel național, ceea ce este foarte rar. Am rămas cu acest bulgăr fierbinte în mână. Noi suntem obligați de instanțe să analizăm aceste dosare cu celeritate. Noi suntem nevoiți să găsim noi aceste norme de aplicare a legii, dar acestea pot diferi de la județ la județ”, a mai explicat Drăgănescu.
Peste 2.000 de dosare numai în Timișoara
La nivelul județului Timiș sunt „câteva mii” de dosare, a precizat subprefectul. Doar la Timișoara vorbim de peste 2.000 depuse la primărie și trimise spre prefectură. Deși la nivel național există mai multe situații în care proprietarii au plătit în trecut pentru terenul recuperat, în județul Timiș vorbim de un singur caz, din Timișoara. Și acum, acesta este în instanță, proprietarul cerând despăgubiri. Pe lângă pronunțarea pe fondul Legii 87/2020, Ovidiu Drăgănescu nu s-a sfiit să precizeze că există și anumite dubii privind constituționalitatea ei.
Ar fi de menționat că, în septembrie 2022, prefectul Mihai Ritivoiu spunea că instituția pe care o conduce, prin comisia specifică, a rezolvat, în primele opt luni și ceva ale anului trecut, 146 de dosare privind aplicarea legilor fondului funciar, însă că mai există 334 de dosare în lucru și încă 320 pe Legea 87 din 2020.
Trimite articolul
XCum adică prefecturile și-au făcut normele lor de aplicare??? Pai ce se cred ei parlamente locale??? Cum adică aplici cu celeritate – respingi dosarul??? Cum adică să ceri la oameni un document care nu e prevăzut de lege??? In tara asta chiar fiecare face ce vrea???
Și daune cine le plătește când câștigă petentul in judecată?? Drăgănescu din banii lui??? Nu! Tot din taxele și impozitele noastre că prefectura inventează “norme” să tărăgăneze lucrurile!
Tare de tot!
Cand s-au luat terenurile de comunisti a fost destul o adresa dactilografiata A5 prin care erau anuntati de expropriere!
Acum trebuie 100 de acte?