La mijlocul săptămânii, Societatea Timișoara a anunțat că a pornit o acțiune în instanță pentru a interzice expoziția Our Body: Universul Interior, eveniment care a debutat la Muzeul Banatului pe 5 februarie și care este format din peste 200 de organe și corpuri umane reale.
Reprezentanții organizației susțin că doresc interzicerea expoziției în Timișoara pentru că organizatorii Our Body refuză să prezinte documente care demonstrează că persoanele ale căror organe și cadavre sunt expuse și-au fi dat acordul pentru așa ceva. De asemenea, Societatea Timișoara susține că evenimentul prezintă persoanele decedate într-un mod jignitor.
„Având în vedere prevederile legislative civile în vigoare, care protejează valorile sociale referitoare la respectul pentru corpul și memoria celor dispăruți, Societatea Timișoara a introdus în data de 12 februarie, la Judecătoria Timișoara, o acțiune civilă prin care solicită închiderea expoziției, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate în Timișoara și înhumarea cadavrelor. (…) În data de 16 februarie a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara o plângere penală împotriva expoziției Our Body pentru săvârșirea infracțiunii de Profanare de cadavre sau morminte – prevăzută și pedepsită de art. 383 Cod penal. De asemenea, menționăm că în urma comunicatului de protest la adresa expoziției, al Societății Timișoara, din data de 2 februarie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a trimis aspectele invocate de noi spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara”, au declarat, miercuri, reprezentanții Societatea Timișoara.
În paralel cu demersul în instanță, organizația a lansat și o petiție online pentru a strânge semnături împotriva Our Body. Însă, la două zile de la debutul acestuia, petiția nu a fost semnată decât de 70 de persoane, asta în condițiile în care reprezentanții Muzeul Banatului au transmis că, de la deschidere, expoziția a fost vizitată de aproximativ 2.600 de persoane, dintre care 400 s-au prezentat la muzeu în primele două zile de la debut.
Petiția Societății Timișoara a fost stârnit reacții de tot felul. Pe de-o parte există persoane care consideră că evenimentul trebuie, într-adevăr, să fie interzis în orașul de pe Bega.
„O expoziție morbidă! Mi-e greață și când trec pe lângă afiș”, a scris la secțiunea de comentarii a petiției unul dintre semnatari.
„ E odios! Cumplit ce pot face unii pentru bani, sub masca «educației»”, a transmis o altă persoană.
„Aceasta expoziție de cadavre relevă un adevăr înfiorător, și anume că oamenii și-au pierdut orice fel de rațiune, singura dorință este de a face profit indiferent de mijloace. Autoritățile ar trebui sa se autosesizeze în acest caz pentru că se încalcă legea pe față, mai ales că nu există documente pentru acordul familiilor ale acestor bieți oameni omorâți. Ar trebui să se facă analiza ADN a cadavrelor și sunt convins ca veți fi șocați de rezultate”, a scris altcineva.
La polul opus sunt timișorenii care consideră că Our Body trebuie să continue.
„Când oamenii merg să pupe părți din cadavre, denumite moaște, la biserică, nu e nicio problemă, dar când oamenii, care nu sunt studenți la medicină, sunt curioși de anatomia corpului uman, apare o problemă. Nu e nimic morbid. Ba chiar am rămas ușor dezamăgit de nivelul relativ redus al detaliilor, detalii care s-au pierdut prin acest procedeu de plastifiere. Discuțiile purtate cu studenții la medicină sunt chiar interesante, dar unii se plâng că e scumpă intrarea. Nu înțeleg ce are de câștigat societatea asta Timișoara din spatele acestei acțiuni”, mai scrie în secțiunea de comentarii a petiție.
„Nu aveți ce face? Bine că mergeți la biserică și pupați mortăciuni, dar să vă educați nu vreți”, a transmis o altă persoană.
„În loc să încurajați știința și să vedeți ce se află în interiorul vostru, preferați să recurgeți la credință. România încă trăiește în Evul Mediu. Vă este frică de adevăr”, scrie un alt comentator.
Reprezentanții Muzeului Banatului încă nu au oferit nicio declarație despre demersurile Societății Timișoara. Singurele explicații au fost date de purtătorul de cuvânt al expoziției, la deschiderea evenimentului.
„Corpurile umane pe care le vedeți sunt împrumutate companiei noastre, în scop educațional. După încheierea expoziției noastre ele vor fi duse înapoi, în Hong Kong, unde vor face parte dintr-o expoziție permanentă. Avem certitudinea că oamenii ale căror corpuri au fost expuse au murit din cauze naturale. Înțelegem pe deplin îngrijorările dumneavoastră, dar vă putem spune că aceste îngrijorări nu sunt valide pentru expoziția noastră. Există alte proiecte asemănătoare unde se aplică astfel de întrebări. Mai mult, noi am adus un doctor specialist în medicină legală, care a examinat toate aceste corpuri și ne-a asigurat că toate au murit din cauze naturale. De asemenea, avem documente care atestă toate aceste lucruri, dar nu avem voie să le facem publice. Ne este interzis să dăm informații despre aceste persoane, care a fost vârsta lor, care le este numele și așa mai departe. Vă asigur că tot ceea ce facem este pentru educație și este de datoria noastră să facilităm acces la educație”, spunea Heidi Pinchal, purtătorul de cuvânt al expoziției.
În mod normal expoziția ar trebui să rămână la Muzeul Banatului până în luna aprilie.
Articole pe aceeași temă:
Our Body, gata de oaspeti la Timisoara. Scopul expozitiei: Sa avem grija de corpul nostru
Our Body – succes la Timisoara! Sute de persoane au vizitat deja expozitia
Controversa legata de Our Body continua la Timisoara. Plangere penala impotriva organizatorului
Citiți principiile noastre de moderare aici!