Discuția a pornit pe un grup de Facebook, unde mămicile se adună să povestească despre odraslele lor: Mămici mai tari ca Google. Una dintre femei chiar a trecut printr-o experiență neplăcută, așa că le-a povestit celorlalte ce trebuie făcut în cazul mușcăturii de căpușe, cu explicații de la o clinică din Augsburg, Germania, specializată în tratamentul infecției cu borrelia, bacteria care provoacă boala Lyme.
„Procedura pe care o să o găsiți în spitalele din România este următoarea: se acoperă căpușa cu tampon îmbibat în spirt (total greșit, căpușa în condiții de stres varsă conținutul stomacului în gazdă), apoi se ia o pensetă și se trage (din nou eronat, pentru că apăsarea abdomenului prin apucarea cu penseta golește de tot căpușa). Se folosește un dispozitiv ca un cârlig care se rotește, se găsește pe net ieftin. Tot procedura de la București mai dă trei zile de antibiotic, total inutile în cazul infecției cu borrelia. Dacă aveți noroc, vi se recomandă și analize de sânge”, a explicat o mămică.
Femeia spune că analizele de sânge, în caz de mușcătură de căpușă, se fac începând cu a șaptea zi de la mușcătură. Efectele infectării cu borrelia pot fi imediate sau pot apărea după o lună, un an sau chiar mai târziu, în funcție de sistemul imunitar.
„Ca simptome, poate fi orice simptom, fiind denumită boala cu 1000 de fețe… dureri musculare, de exemplu. O cunoștință a avut paralizie temporară, netratată în primele luni devine cronică. Din Augsburg ni s-a recomandat tratament de minimum 28 de zile, atât îi trebuie unui ou să eclozeze. În România maximum primit a fost 21 de zile. Numărul căpușelor infectate crește de la an la an, cunosc cazuri în Timișoara de Lyme cronic”, a mai povestit femeia.
Mămicile s-au revoltat și cer primăriei să facă dezinsecție în oraș, pentru că vor să iasă cu copiii în parcuri fără a se teme de mușcături de insecte.
„Nu mai este ca pe vremuri, că te mușcau și atât. Nu cred că ar trebui să ne culcăm pe o ureche că nouă nu ni se poate întâmpla. Mie mi s-a întâmplat. Suntem unite, putem face o schimbare pentru copiii noștri ca să putem să îi ducem în parcuri fără grija căpușelor. Haide să facem o petiție pentru dezinsecția parcurilor și a spațiilor verzi”, a conchis femeia care a pornit petiția.
În doar o săptămână, petiția online „Doresc dezinsecția contra căpușelor în Timișoara” făcută de mămici a adunat peste 1.100 de semnături. Puteți să o semnați AICI!
Vă reamintim, Primăria Timișoara încă nu poate face dezinsecție în oraș, astfel că nu se poate stropi nici împotriva țânțarilor și a musculițelor, dar nici împotriva căpușelor. Reprezentanții primăriei abia acum pregătesc o nouă licitație, după ce licitația veche a fost blocată patru ani în instanță. Deși procesul a fost câștigat de primărie încă din toamna anului trecut, oficialii municipalității n-au terminat documentația pentru a porni o licitație nouă.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2021096″]
[related-post post_id=”2026912″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!