Potrivit site-ului primăriei, concursul pentru director general la Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara s-a desfășurat între finalul lunii februarie și finalul lunii martie.
Au fost trei candidați care au depus dosare, însă numai unul a ajuns la proba scrisă, ceilalți doi neîndeplinind cerințele de studii. Candidatul cu număr de identificare „TMI2025009095/07.03.2025” a luat 77,5 puncte la proba scrisă și 92,33 puncte la proba de interviu. Adică un punctaj final de 84,92.
Potrivit Roxanei Iliescu, candidatul admis ar fi Petre Nenu, cel care a fost director general interimar la Colterm pentru mai multe mandate, plecat la un moment dat din cauza lipsei certificatelor de poluare. Reprezentanții Primăriei Timișoara ne-au confirmat că Nenu este cel care a câștigat concursul, însă nu ocupă postul, așteptând încă să îi fie comunicată dispoziția necesară.
Dubii cu privire la transparență și corectitudine
Aceeași Roxana Iliescu a criticat, pe de o parte, transparența și corectitudinea concursului.
„(…) reprezentanții primăriei au tăcut mâlc și totodată au fixat și un calendar al întregii proceduri de concurs cât să treacă pe sub radarul presei și al timișorenilor. (…)
Studiile cerute? «Studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în una din specializările cuprinse în domeniile de licență: Inginerie mecanică sau Mecatronică și robotică» (?!). Nimic legat de instalații!
Cum spuneam, un singur candidat norocos, admis, cu studii fix în «Inginerie mecanică», ceilalți doi netrecând de selecția dosarelor din cauza neîndeplinirii cerințelor privind studiile”, a scris Roxana Iliescu.
Pe de altă parte, aceasta aduce aminte și alte câteva nereușite din mandatul din februarie – august 2021 al lui Nenu la conducerea Colterm: neachiziționarea certificatelor de poluare și încasarea celebrei amenzi de 21 de milioane de euro, blocarea unor documentații, nealcătuirea unui stoc de cărbune suficient și stabilirea metodei de calcul a unui preț mai mare plătit de utilizatori, printre altele.
Despre noul serviciu
Vă amintim, primăria a anunțat că are de gând să scoată partea de transport și distribuție a energiei termice de la Colterm încă din primăvara anului 2023. În vara aceluiași an, însă, a fost luată decizia prelungirii situației existente cu încă un an, până vor fi puse la punct toate detaliile, adică până pe 1 iunie 2024.
Anterior, în decembrie 2022, fuseseră înființate și două societăți – Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL –, care ar fi trebuit să depună proiecte pentru surse alternative de producție a energiei termice și electrice. Se credea că una dintre acestea va prelua partea de care va fi scăpată Colterm. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, reprezentanții primăriei menționând doar că una dintre ele ar putea prelua stațiile de încărcare a mașinilor electrice pe viitor.
Pe de altă parte, în aprilie 2024, s-a hotărât prelungirea înțelegerii existente până în august – tot pentru „a fi puse la punct ultimele detalii” – și înființarea Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat. Înființarea noii entități, cea care va prelua până la urmă partea de transport, distribuție și furnizare, a fost aprobată pe final de iunie. Tot atunci, s-a mai prelungit cu un an termenul până la care aceasta va prelua transportul și distribuția agentului termic.
Trimite articolul
XVine vara. Vom avea caldura. Domnul Zeu ne va da din belsug.
Cu alte cuvinte, la vremuri noi tot noi.
dap, n-am inteles, de ce e nevoie de un intermediar care sa transporte, distribuie si furnizeze? Cati angajati au companiile astea noi si cu ce s-au ocupat angajatii astia pana acum? Si cum au ajuns pe acele functii? Si cati bani au “spart” facand nimic?
Cat de prost sa fii sa tii casca de protectie ca pe o palarie de vara ? Cum isi tine Fritz clopul spune totul.
niste oameni de nimic. mai buni ar fi ca ingrasamant sau combustibil