Petrică Moise este unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi interpreţi de folclor din Banat. “În acest an, cântăreţul împlineşte 40 de ani de activitate muzicală, de activitate în crearea şi interpretarea cântului bănăţean, 40 de ani în care a fost invitat să cânte în concerte, festivaluri din Banat, din ţară, dar şi foarte multe de peste hotare. Şi, cum să ajungi la 40 de ani de carieră muzicală nu e puţin lucru, maestrul cântului bănăţean va sărbători momentul tot pe scenă, printr-un concert special. Concertul aniversar, intitulat „Ţara mea-i Banatu meu”, va avea o serie de invitaţi de seamă, interpreţi de folclor de valoare. Concertul va avea loc în 12 noiembrie, a. c., de la ora 19, la Teatrul Naţional din Timişoara, fiind realizat de Marius Ţîru şi prezentat de Doina Şovre. Vor veni să îl sărbătorească pe interpretul bănăţean şi să încânte publicul Benone Sinulescu, Ana Pacatiuş, Sava Negrean Brudaşcu, Gheorghe Turda, Traian Jurchela, Carmen Popovici, Mariana Deac, Petrică şi Ramona Viţa, Eugen Mihăilă, Luciana Maria Ene, Titus Frunzăverde, Pera Teodorovici şi Tamburaşii, Petrică Paşca, Radu şi Ilie Vincu şi Orchestra Virtuozii Banatului”, anunţă organizatorii spectacolului aniversar.
Cetăţean “de oroare” la Giroc
Supărat mi-s, Doamne, supărat: cele patru decenii de carieră muzicală şi cei 65 de ani de viaţă îl găsesc pe Petrică Moise la fel de vehement în a spune lucrurilor pe nume, o francheţe care adesea, recunoaşte, l-a costat destul: “Ştiţi vorba aia, nimeni nu-i profet în ţara lui. S-a găsit o agenţie de impresariat din Lugoj care a dorit să mă sărbătorească. Cei de aici, de la Timişoara, nu s-au gândit. Adevăraţii cântăreţi de muzică naţională autentică nu sunt deloc susţinuţi la noi. Dacă n-ai prieteni cu bani şi cu sufletul la folclor nu te ajută nimeni, toţi te uită. (….) Păi, la Giroc, unde sunt cetăţean de oroare, repet, de oroare, nu de onoare, n-am primit un leu, nimic vreodată pentru vreo aniversare. Au avut să dea 400 de milioane (lei vechi, n.r.) pentru festivalul de folclor de la Chişoda, foarte bine, dar pentru Petrică Moise n-au găsit un sfanţ. Nu vreau să fiu răutăcios cu nimeni, dar ăsta-i adevărul. Aşa că bine că s-a găsit această firmă din Lugoj şi iubitorii de foclor vor avea partea de un eveniment autentic. Vor fi alături de mine mari cîntăreţi de muzică naţională din toate regiunile ţării, unii din generaţia mea, alţii mai tineri, şi se va cânta 100% live, nu play-back cum se produc acum aşa-zişii artişti. Înainte de spectacol, la ora 18, în foaierul Operei, voi lansa un CD şi un DVD de colecţie, cu muzică naţională veche din toate regiunile ţării, ceva deosebit”, a declarat, pentru www.tion.ro, artistul.
Bilete pentru spectacolul aniversar se găsesc la Agenţia TNT, între orele 11-19 şi costă 40 de lei.
Sub arme, solist vocal, sub comunişti, liber profesionist
Născut în 19 iunie 1947 la Chișoda, în județul Timiș, într-o familie de pauri banațeni, Petrică Moise şi-a primit acest nume de botez, conform unei vechi tradiţii româneşti, pentru că urma la ortodocși, în 29 iunie,sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel. Aptitudinile sale artistice au fost descoperit de profesoara de muzică de la Şcoala generală din Chişoda, Elena Catona, care l-a îndrumat spre Liceul de Muzică din Timişoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție . Devine student la Conservatorul de muzică Gh. Dima din Cluj şi solist vocal în ansamblul Mărțișorul, discipol al taragotistului Dumitru Fărcaș. Renunță în anul II la conservator şi își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la Facultatea de Muzică din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblurilor Doina Timișului şi Timișul. După absolvirea facultății de muzică, în plin regim comunist, Petrică Moise alege să rămână artist liber profesionsist. A efectuat turnee in Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. si Australia, a realizat în 1990 un L.P. la casa Electrecord, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări din Timișoara și o înregistrare facută la studioul de radio si televiziune Novi Sad din Sebia. Virutozii Banatului este formaţia cu care a realizat majoritatea înregistrărilor şi a concertelor sale. Deși în breaslă e supranumit profesorul, Petrică Moise nu a predat niciodată la catedră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!