Problema a fost discutată la şedinţa Consiliului consultativ de cartier Fabric din această săptămână. Faţă în faţă cu cetăţenii s-a aflat arhitectul-şef al oraşului, Sorin Ciurariu, care le-a vorbit oamenilor despre viziuni şi strategii de dezvoltare a Timişoarei, în contextul în care urmează să fie elaborat noul Plan Urbanistic General al municipiului. S-a discutat despre viitorul cartierului Fabric, ale cărui frumoase clădiri istorice sunt într-un stadiu avansat de degradare, despre ceea ce se doreşte cu acest cartier. „Care sunt planurile de viitor cu această piaţă Badea Cârţan? Clădiri frumoase sunt, şi eu locuiesc într-o casă de patrimoniu, dar nu se vede din cauza acestei pieţe. Suport toate consecinţele mizeriei şi ale zgomotului. Perimetrul pieţei ajunge până la fereastra casei, nu ne mai putem odihni”, s-a plâns o doamnă care locuieşte în zona pieţei. Femeia s-a arătat chiar dispusă să-l lase pe arhitectul-şef în casa ei, să facă schimb de locuinţe, pentru a vedea în ce condiţii este nevoită să trăiască. Alţi locuitori din zonă au reclamat faptul că mulţi pieţari şi-au transformat autovehiculele în depozite de marfă şi ţin ocupate permanent locurile de parcare. Oamenii au acuzat poliţia şi primăria că nu-şi fac treaba, că nu fac ordine în piaţă.
Sorin Ciurariu le-a explicat oamenilor că piaţa este bine poziţionată acolo unde este, iar proiectul acestei pieţe a fost premiat internaţional la vremea când a fost construită, fiind „o lucrare de referinţă”. El a admis însă că în ultimii ani a crescut foarte mult gradul de motorizare în Timişoara şi ca există o problemă de management în ceea ce priveşte această piaţă. Arhitectul-şef al oraşului a afirmat că ar putea fi luată în calcul o regândire a pieţei, dar nu desfiinţarea ei. „Este una din pieţele cele mai mari ale oraşului, pentru care există un proiect de regândire, dar mental, nu pe hârtie. Strămutarea este un lucru aproape imposibil de realizat, poate o reconfigurare ar avea viitor”, a declarat Ciurariu. „Nu se mai poate trăi acolo!”, a replicat femeia care a ridicat problema Pieţei Badea Cârţan.
În aceste condiţii, vicepreşedintele Consiliului consultativ de cartier Fabric Maria Grapini a cerut municipalităţii să facă măcar ordine în zonă. „Primăria trebuie să-şi pună oamenii la treabă. Eu am văzut, la Madrid, după ce se termina piaţa, nici nu spuneai că a fost piaţă acolo… Trebuie să mergem la primărie să cerem să se ocupe ca această piaţă să funcţioneze civilizat”, le-a spus Grapini oamenilor. Locuitorii din zonă au discutat şi despre Piaţa Traian. Cum autorităţile au un proiect legat de înfiinţarea unor pieţe ambulante, o idee ar fi ca pieţarii să-şi poată expune marfa, o zi pe săptămână, între ore clar stabilite, chiar şi în Piaţa Traian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!