Potrivit unei analize a Imobiliare.ro, deși noul an a început cu o serie de măsuri care îi vizează direct pe toți cei care își scot locuințele la închiriere, interesul rămâne însă crescut pe acest segment al pieței rezidențiale. Doar în primele două săptămâni din 2024, aproximativ 19.000 de potențiali chiriași și-au căutat un apartament în România pe Imobiliare.ro.
„Chiriile vor continua să atragă atenția și în 2024. Numărul relativ mic de livrări de apartamente noi, reducerea achizițiilor pentru investiție, cererea mare și oferta limitată sunt cele mai importante aspecte care pot genera noi creșteri de preț pe acest segment. În plus, regulile privind impozitarea veniturilor din chirii se schimbă din 2024. Reintroducerea cotei forfetare de cheltuieli, de 20% din venitul brut, eliminarea ținerii evidenței în sistemul real pentru unii dintre proprietari, respectiv reținerea la sursă a impozitului în cazul în care chiriașul este o persoană juridică sunt câteva dintre aspectele de avut în vedere anul acesta”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Trebuie să amintim, totodată, faptul că proprietarii nu pot închiria din ianuarie locuințele situate în clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, cunoscute și ca imobile cu bulină roșie. Măsura se aplică inclusiv în cazul contractelor aflate în desfășurare, chiriașii fiind nevoiți să-și găsească o nouă locuință până în februarie.
Cel mai ieftin oraș din țară pentru chiriași poate fi găsit, la începutul acestui an, în sud-vestul țării, pe raza județului Caraș-Severin. Este vorba despre Reșița. Potrivit datelor colectate și analizate de Imobiliare.ro, la începutul acestui an proprietarii solicitau pentru un apartament cu 2 camere din Reșița o chirie medie ce abia depășea suma de 200 euro/lună.
La mai puțin de 160 km, în județul vecin, găsim al doilea cel mai ieftin oraș la nivel național pentru cei interesați de închirierea unei locuințe cu 2 camere. În Drobeta Turnu-Severin, proprietarii listează la închiriere apartamentele cu un preț mediu de 220 euro/lună.
În opt alte orașe din țară chiria medie solicitată pentru un apartament cu 2 camere ajunge la începutul anului la 250 euro/lună. Este vorba despre Miercurea Ciuc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Bistrița, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Piatra Neamț și Deva.
Chirii accesibile găsim și într-un oraș aflat la circa 80 km de Capitală, în județul Dâmbovița. Este vorba despre Târgoviște. În acest caz, suma medie cerută la începutul acestui an de proprietari la închirierea unui apartament cu 2 camere ajungea la 262 euro/lună.
Cluj-Napoca, considerat în mod tradițional cel mai scump din țară, a început să piardă teren în fața Capitalei încă de anul trecut. La începutul lui 2024, cele două ocupă împreună primul loc în clasamentul național al celor mai scumpe orașe pentru chiriași. Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat, în medie, cu suma de 500 euro/lună.
Pe locul al doilea în top se află, la nivel național, orașul Brașov unde un chiriaș plătește lunar 460 euro pentru a locui într-un apartament cu 2 camere.
Constanța se află pe poziția a treia. Proprietarii solicită, în medie, o chirie de 450 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere, după majorări ale prețurilor cu aproape 19% în ultimele 12 luni, conform datelor Imobiliare.ro.
Cel mai accesibil oraș raportat la venituri este Timișoara
Timișoara este doar al cincilea oraș în clasamentul național și ultimul dintre centrele regionale mari, cu o chirie medie lunară pentru un apartament cu 2 camere de 370 euro.
Avansul prețurilor a fost unul destul de redus comparativ cu celelalte orașe mari din țară, pe acest segment ajungând la circa 8%, în ciuda faptului că timișorenii au printre cele mai mari salarii din țară.
Zonele Cetate și Tipografilor se mențin și la începutul acestui an unele dintre cele mai scumpe pentru chiriașii de pe piața rezidențială locală. Un apartament poate fi închiriat aici un 450 euro/lună, respectiv cu 430 euro/lună. Cele mai accesibile chirii pot fi găsite în cartierele Freidorf și Buziașului.
Trimite articolul
XCapitalismul rentier o fi de bine, o fi de rau? Asta e tipul de capitalism pe care ni-l dorim?
-
In Timisoara in fiecare an ajung mii de oameni. (studenti, muncitori din alte zone, etc). Cum vezi tu societatea asta ideala fara chiriasi? Oferit de la stat fiecaruia o locuinta din prima zi, sau ii cazezi tu?
-
ideal zici? ideal ar fi ca romania sa fie dezvoltata mai uniform, nu cu 5 centre dezvoltate si in rest saracie cu ciucuuri. ideal piata chiriilor o vad ca in capitalismul NErentier adica cum era in vest pana in anii ’70.
-
Astazi ian 2024 este nevoie de forta de munca cu studii si fara studii in marea parte a zonelor din Ro. Dar oamenii vor la oras mare ca ase e la moda.
-
astazi ian 2024 sunt aceleasi preturi in lanturile de magazine straineze de unde se cumpara aproape tot si la cucuieti si in orasele mari. ba chiar in orasele mici/sate sunt “afaceri” care vand mai scump deoarece “afacerea” se bazeaza pe a lua de la hypermarket si a vinde in magazinul satesc adaugand costul transportului si ceva profit. ce-ar fi ca si salariile sa fie la fel? tu intelegi de ce interesul capitalului este sa existe aceasta discrepanta uriasa intre asa numitii poli de dezvoltare si restul tarii? daca nu intelegi, intreaba. indicatie: manip.ularea “pietei”(imobiliara, a muncii) si extragerea a cat mai mult profit cu investitii cat mai putine. dar sper ca intelegi ca aproape nimeni n-ar pleca de acasa de drag. intelegi ce e ala capitalism rentier? ai net, foloseste-l mai bine decat tocmai ai facut-o.
-
-
-
-
trecand peste faptul ca o statistica corecta privind accesibilitatea ar trebui sa se faca considerand raportul intre veniturile medii ale celor care-si cauta chirie si pretul de inchiriere(una e sa ai multi IT-isti care-si cauta, alta multi muncitori necalificati) si nu venitul mediu al tuturor, tin sa-ti aduc aminte ca: “Nu exista ceva numit societate” “Nu exista alternativa” si alte asemenea “gaselnite” ale doamnei cap-de-fier🤣😂🤣🤪
wiki: Guy Standing a susținut că capitalismul rentier a devenit predominant în economiile capitaliste începând cu anii 1980. Brett Christophers de la Universitatea Uppsala, Suedia, a afirmat că capitalismul rentier a fost fundamentul politicii economice a Regatului Unit începând cu anii 1970. Odată cu revenirea inflației mari în Regatul Unit în 2022, economistul politic William Davies analizează recentele evenimente economice britanice în lumina capitalismului rentier.”
caoitalismul evolueaza, involueaza, nu e ceva batut in cuie stii ce zice wolff despre orice sistem? apare, se dezvolta, apoi…
Dacă n-ar fi cerere prețurile ar fi mai mici.E normal
Nu inteleg ce se vrea prin astfel de discutii savante. Daca nici la stabilirea preturilor chiriilor nu este piata libera, nu stiu unde altundeva mai poate fi. Asta este normalitatea. Statul poate interveni prin reglementari si ajustari pentru a favoriza unele categorii, sau prin legi samavolnice cum fac regimurile totalitare, ori prin investitii masive in constructia de locuinte ieftina ce vor distorsiona piata in favoarea chiriasilor, ori prin impozitari marite, ce sunt cu doua taisuri. Dar sa te miri ca aceste valori fluctueaza e cam … nu denota multa minte, ca sa nu spun altfel.
-
ce e savant in a intelege ca piata chiriilor nu e comparabila absolut deloc cu piata fructelor sau cu piata textilelor sau cu piata auto, cu piata electricitatii/gazului etc? dar “piata se regleaza singura” e intr-adevar o poveste pentru spalatii pe creier care au nevoie de sloganuri si lozinci simple. cu xenofobia cum mai stai, ai luat ceva masuri? de ce intreb? ca asta chiar are legatura cu chiriile😂😂
-
“distorsiona piata in favoarea”😂🤣😂🤪 deci esti de acord cu capitalismul rentier, da? ai fi si tu ceva austro anarho capitalist, ai?😂 De parca doar constrictia de locuinte de catre stat distirsioneaza piata, nu orice politica publica.(e sau nu spital, scoala jn zona, ai sau nu utilitati, esti sau nu alroape de o cale de acces, salariu minim pe economie, monopolul la electricitate si gaz + inflatie controlata de banca nationala in orice tara deci preturi la materiale de constructie etc etc) tu pareai baiat destept, piate chiar esti, dar prostia cu “distorsioneaza piata”… de parca poate exista piata nedistorsionata😂. cine are putere, distorsioneaza piata, simplu. capitalismul adevarat NU este cel rentier. de locuinta nu ge poti lisi ca de alte produse.bmirajul passive income i-a tampit pe toti. dar banii aia trebuie produsi de cineva, stii? unii regreta feudalismul se pare ca😂. si mie mi-ar placea sa fiu ceva mosier sa lucre niste iobagi pentru mine🤪