Piața chiriilor din România înregistrează o creștere semnificativă, cu chirii care depășesc 1.000 euro/lună în patru zone din țară, inclusiv trei cartiere din București și o zonă din Brașov. Creșterea cererii, mai ales din partea studenților, a dus la majorarea prețurilor în marile centre universitare precum Cluj-Napoca și Timișoara.
În timp ce orașe precum Timișoara oferă chirii mai accesibile, Bucureștiul și Brașovul se confruntă cu costuri ridicate, mai ales în cartierele de lux. Pe de altă parte, există încă zone unde chiria rămâne sub 400 euro/lună, precum în Iași și Constanța, arată datele transmise de cei de la Imobiliare.ro.
„Piața chiriilor se confruntă cu o creștere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenți care își caută o locuință. Odată cu începutul noului an universitar, cererea depășește oferta, ducând la o competiție ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile și bine poziționate. În această perioadă prețurile pot fi cu până la 20% mai ridicate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio și unitățile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult și zona și apropierea față facultăți, în special în centrele universitare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Pe scurt, situația se prezintă în felul următor:
- Există patru zone în România unde plătești, în medie, cel puțin 1.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament. Așa cum era de așteptat, trei dintre ele se află în Capitală.
- O surpriză vine, însă, din Brașov, oraș care depășește Cluj-Napoca și întregește lista. Cea mai scumpă zonă de pe piața închirierilor din Brașov este Calea Poienii.
- Chiar dacă în Timișoara s-au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale prețurilor în ultimul an pe toate categoriile de apartamente, orașul rămâne cel mai accesibil pentru cei care preferă închirierea în locul achiziției.
- O zonă din Constanța atrage, de departe, cei mai mulți potențiali chiriași, dar dispune și de cea mai bogată ofertă. Este vorba despre Tomis Nord-Badea Cârțan.
- Bugetul mediu necesar închirierii unui apartament se menține în cele mai multe cartiere din Iași sub pragul de 400 euro/lună.
Timișoara, un oraș mare cu chirii mici
Dintre Timișoara, Cluj-Napoca și București, Timișoara este orașul cu cele mai accesibile chirii dintre cele trei. Chiria medie în zona Cetate este de aproximativ 450 de euro pe lună, iar în cartierele mai îndepărtate de centru, cum ar fi Circumvalațiunii și Complex-Stadion, chiriile sunt între 350 și 370 de euro pe lună.
„Dacă vrei să închiriezi un apartament, atunci probabil că ar fi cel mai convenabil pentru tine să locuiești în Timișoara. Acesta este marele oraș din România unde în luna august proprietarii solicită cele mai mici chirii. Câștigurile nete obținute de angajați pe plan local sunt, însă, unele dintre cele mai consistente din țară.
Zona Cetate poate fi considerată cea mai scumpă, dar chiar și așa plătești aici doar 450 euro/lună chirie pentru un apartament, cu 1.050 de euro mai puțin decât dacă ai opta pentru exclusivistul cartier Primăverii din București, cel mai piperat din Capitală în materie de prețuri”, spun cei de la Imobiliare.ro.
Persoanele care vor să-și limiteze cât mai mult cheltuielile se pot orienta spre cartiere precum Buziașului, Blașcovici sau Freidorf unde vor avea de plată lunar o chirie de până în 300 euro.
În Timișoara, chiriile au rămas relativ stabile, fără creșteri majore, menținându-se printre cele mai accesibile din țară. În schimb, Cluj-Napoca a înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale chiriilor din țară. De exemplu, chiria medie pentru apartamentele cu 3 camere a crescut cu 17% față de anul trecut.
La Timișoara, oferta de locuințe este diversificată și accesibilă, ceea ce menține prețurile la un nivel mai scăzut. Cererea este mare, dar nu la fel de crescută ca în București sau Cluj.
Trimite articolul
X,,Doar 450 €/lună” !!! 😅😅😅
interesant, aceaiasi stire pe mai multe medii online, cam mare coincidenta. scumpiti-le direct, nu mai umblati cu articole, etc