Edilii Timişoarei, în frunte cu primarul Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza şi directorul Direcţiei de Dezvoltare a municipalităţii, Aurelia Junie, au turnat, luni, primul cancioc de ciment la temelia unei noi hale care va fi construită în Piaţa de Gros din Timişoara. În această hală îşi vor putea desface aproape gratuit produsele zeci producători din Banat, dar şi din euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa.
„Proiectul transfrontalier de realizare a unei pieţe electronice de gros a fost demarat. Astăzi (luni –n.r.) este ziua când se pune piatra de temelie pentru hala producătorilor. Proiectul include acţiuni comune între pieţele de gros din Timişoara şi Szeged, respectiv realizarea sistemelor informatice pentru comunicare, informare şi vindere de produse agroalimentare în timp real între cele două pieţe, şi cuprinde şi activităţi individuale în fiecare dintre cele două pieţe. În cadrul acestor activităţi individuale, prima lucrare începută de noi este realizarea unei hale pentru producătorii din euroregiune(…). Este o hală care va fi pusă cu titlu gratuit la dispoziţia producătorilor din această euroregiune pentru a crea condiţii pentru dezvoltarea agriculturii în euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa”, a declarat Aurelia Junie.
Primăria Timişoara a obţinut pentru acest proiect, 517.000 de euro, în cadrul unui proiect transfrontalier comun cu oraşul Szeged, din Ungaria, din care 548.000 de lei, fără TVA, vor fi folosiţi pentru ridicarea unei hale în spatele Pieţei de Gros. În această hală îşi vor putea desfăşura activitatea între 18 şi 36 de producători din euroregiune, singurele costuri pe care aceştia vor trebui să le suporte fiind cele de curent, apă şi gunoi. Fiecare boxă va fi dotată cu contoare, în timp ce hala va beneficia de sisteme de ventilaţie şi de încălzire.
În plus, Primăria Timişoara doreşte să realizeze un sistem de afişaj digital prin intermediul căruia producătorii din Piaţa de Gros din Timişoara vor putea afla, în timp real, preţurile practicate de producătorii din Piaţa de Gros din Szeged şi viceversa. Tot din banii europeni se va dota Piaţa de Gros şi cu un sistem de supraveghere video, pentru a evita pătrunderea falşilor producători.
„Se va realiza un sistem de afişaj digital care va permite vizualizarea informaţiilor din cele două pieţe în timp real. De asemenea, un sistem de securizare a accesului în Piaţa de Gros. Şi în privinţa acestui aspect cred că ar trebui făcute mai multe pentru că am impresia că intră diverşi indivizi, cu sau fără calitate de a intra aici. Şi, de asemenea, un sistem de supraveghere video”, a spus şi primarul Gheorghe Ciuhandu.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene speră să termine acest proiect în maxim cinci luni, pentru a permite producătorilor agroalimentari să beneficieze din plin de sezonul de fructe şi legume. De asemenea, conducerea Primăriei Timişoara doreşte să intre şi în posesia terenului învecinat cu Piaţa de Gros, care în acest moment este în tutela Administraţiei Domeniilor Statului pentru a permite extinderea în continuare a Pieţei de Gros, considerată cea mai profitabilă investiţie a municipalităţii în ultimii ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!