Cei care stau “la casă pe pământ” ori au un petec de grădină în Timișoara sau în altă localitate din zonă sunt în plin sezon de “achiziții de primăvară”: pomii fructiferi, florile, gazonul sunt la mare căutare în aceste zile. Cum însă marfa din supermarketuri îi nemulțumește pe mulți cumpărători, iar de prin piețele timișorene mulți s-au ales cu corcoduși în loc de ce credeau c-au plătit, oamenii se îndreaptă tot mai mult spre pepinierele și piețele din Voivodina. La Vârșeț, prima localitate de după granița cu Serbia, piața este, mai ales în week-enduri, plină de români. Puzderii de puieți își așteaptă cumpărătorii: multe soiuri de caiși, piersici, cireși, vișini, peri, meri sau nuci se vând, gata fasonați, cu aprox. 10 lei bucata, arbuștii (coacăzi, scoruși) se găsesc la 5 lei, butașii de trandafiri costă de la 4 lei (cei roșii, roz sau albi) la 7 lei (cei mov și soiuri mai rare), iar cei de vie la 8-9 lei.
„Din ăsta, soiul Diamant, nu vă dau, nici n-am adus aici, că e vecem prea târziu pentru el. Ăsta se pune cu ghioceii odată, dacă vi-l puneți acuma, face frunză, dar îngheață la iarnă și nu se mai trezește primăvara. P-ormă ajung să mă suduiți pentru 10 lei. Ăștialalți vi se prind toți, dacă le dați apă destulă. Daca vreunul nu se prinde, mi-l aduceți înapoi și vă dau pră toamnă altul gratis”, turuie Zlatko, vânzătorul, în vreme ce “aranjează” cu o foarfecă pomii.
Nu e român din Voivodina, e sârb get-beget, dar vorbește românește cu aplomb și plăcere.
„D-aci, din piață, dar am și lucrat în Rumunia (România, n.r.), așa am deprins vorba. Și am tot mai mulți clienți români în fiecare an, în primăvara asta cred că 8 din 10 pomi i-am dat în Rumunia. Unii deja vin și iau direct din avlie (curte, n.r.), toți puieții odată”, spune el.
Zlatko dă sfaturi pentru sădire, scrie pe un bilet soiurile, își trece și adresa de acasă, să știe cumpărătorii de la cine au luat, și dă asigurări că „e marfă de prima clasă, nu are boli și păduchi ca alea din depozite, îs soiuri rezistente, bune pentru terenul de aici, din Banat”.
Piața de flori debordează și ea de oferte, culoare și parfum. De la mușcate (între 2 și 9 lei firul), la părăluțe și panseluțe, până la flori mai rare, jardiniere gata înflorite, aranjamente pentru terase, pervaze și uși, ghivece de atârnat și ornamente de tot soiul, cu plante în ele. Foarte la modă la sârbi sunt, anul acesta, coșurile de nuielușe, cu flori.
Nu doar orășenii care vor să-și estetizeze casele și curțile vin să târguiască la Vârșeț, ci și “oamenii de pe sate”, din apropiere. Cartofii de sămânță se vând cu 30 de dinari kg (aprox. 1,16 lei), semințele de lucernă, care în Piața Iosefin din Timișoara costă 13-14 lei/kg, iar în magazinele specializate de la 20 de lei în sus, se vând la sârbi cu 11 lei/kg, iar gazonul se găsește în multe variante, pentru toate buzunarele.
În piața din Vârșeț au apărut deja primele răsaduri de roșii și ardei. Tranzacțiile se discută în dinari, dar se pot face și direct în lei. Atenție însă pe drumul de întoarcere, unde încă stau polițiști la “ciupit” amenzi, cu sau fără chitanță. În plus, la granița românească se poate întâmpla, la anumite ore, să fie cozi de jumătate de oră.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!