Cert este că nu se va putea vorbi, cel puţin în perioada actuală, de atingerea unui nivel similar al preţurilor, asemănător cu cel din urmă cu câţiva ani nu va mai fi atins. Cele mai mari probleme au trecut, acum urmează o perioadă de relativă stabilitate.
Pentru o creştere adevărată, Timisoara va mai avea de aşteptat. „În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, atât în Timişoara cât şi în general, anii cei mai dificili au fost 2009-2010. În anul 2013, aştept o piaţă mai deschisă, cu un flux de tranzacţii şi o a doua generaţie de dezvoltare. Timisoara va urma Bucureştiului, deoarece investitorii care se vor întoarce, se vor concentra mai întâi asupra Capitalei, abia după aceea se vor orienta către oraşele secundare. În acest moment, Romania nu este în centrul interesului investitorilor, dar, cum am spus mai devreme, ca să putem schimba ceva şi ca piata imobiliara să îşi revină, trebuie să nu mai repetăm greşelile din trecut”, a declarat Ilias Papageorgiadis, analist imobiliar.
Analiza preţurilor de pe piaţa timişoreană arată o mică creştere. De exemplu, la apartamentele noi, în primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o evoluţie pozitivă de preţ mediu, de 1,2%, de la 833 la 843 euro pe metru pătrat. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, creşterea a fost puţin mai mare, de la 777 la 789 euro, adică un plus de 1,5%. Trebuie menţionat că aceste creştere nu reuşeşte nici pe departe să acopere devalorizarea de anul trecut, estimată la 18%, cea mai mare din România. La apartamentele vechi, cel mai mult au urcat preţurile la garsoniere, este vorba de peste 5%. Situaţia nu e la fel de plăcută pe segmentul vilelor, aici sumele ce se plătesc pentru un metru pătrat de construcţie au scăzut în ultimul trimestru chiar cu 14,6%.
„La Timisoara, pe sectorul rezidenţial, o creştere spectaculoasă nu va avea loc. Pe viitor investiţiile vor trebui să se orienteze către apartamente mai mici, astfel încât preţurile să fi accesibile celor care vor să cumpere, si oamenilor care se încadreaza în categoria medie. Problema pe care mulţi nu au inţeles-o este că în 2007 – 2008, investitorii au fost obişnuiţi să vină în Romania, să cumpere la orice preţ, astfel am ajuns să fim rasfăţaţi, iar aceştia au plecat şi nu au mai prezentat interes pentru ţara noastră. Ca să se întoarcă, trebuie să le oferim proprietăţi la preţuri foarte atractive şi serioase”, a mai precizat consultantul imobiliar Ilias Papageorgiadis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!