Clujenii care s-au gândit că ar fi momentul ca acum să achiziţioneze un apartament au ajuns în situaţia neplăcută a timişorenilor din 2007 – 2008. Preţurile locuinţelor au luat-o într-o direcţie anormală, creşterile fiind incredibile. Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au depășit pragul de 1.500 euro/mp și se situează cu 14% peste media Bucureștiului, arată datele Imobiliare.ro.
Timişoara pare a fi o piaţă mai matură, comercianţii de locuinţe par să fi simţit că piaţa a ajuns la un punct de saturaţie şi că mai mult nu pot cere pe moment. După o primăvară în care prețurile au crescut accelerat, și în orașul de pe Bega, apartamentele s-au ieftinit ușor luna trecută – acestea au consemnat un declin de 0,4%, de la 1.187 la 1.182 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat, în medie, cu 0,4%, ajungând la un nivel de preț de 1.186 de euro pe metru pătrat util (față de 1.191 de euro pe metru pătrat luna trecută). Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au ieftinit cu 7 euro/mp, de la 1.176 la 1.169 de euro pe metru pătrat util.
Revenind la nivel naţional, în aprilie, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național a cunoscut o scădere ușoară, de 0,3% mai exact, de la 1.200 la 1.197 de euro pe metru pătrat util. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în marile centre regionale ale țării au avut loc variații atât în plus, cât și în minus: dacă în Capitală prețurile s-au menținut, practic, constante luna trecută, două alte orașe au consemnat scăderi, iar celelalte trei creșteri. Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare preț mediu solicitat pe metru pătrat de apartament la nivel național, a depășit pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat util, situându-se, astfel, cu circa 14% peste nivelul celui mai mare oraș al țării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!