Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma celor de la Imobiliare.ro, arată că, într-unul dintre marile centre regionale ale țării, apartamentele sunt mai scumpe acum decât înainte de recesiune. Este vorba, bineînțeles, de Cluj-Napoca, orașul care a consemnat cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor locuințelor în ultimii ani. În primul trimestru din 2018, valoarea medie de listare pentru un apartament din capitala Transilvaniei a ajuns la 1.480 de euro pe metru pătrat util, față de 1.280 de euro pe metru pătrat util în perioada similară din 2008. Tendința clujeană se simte pe toate piețele imobiliare din zona de vest a țării, chiar dacă efectele nu sunt chiar atât de vizibile. Localitățile din jumătatea de vest a țării au recuperat cel mai mult din scăderile de preț determinate de criza economică, spun specialiștii platformei imobiliare.
La mică distanță față de nivelul din perioada de boom din acest domeniu se află o serie de alte orașe din zona de vest – chiar dacă diferențele sunt încă negative în aceste cazuri. Timișoara se află cu 6,5% sub nivelul din 2008, cu o valoare de 1.150 de euro pe metru pătrat util (față de 1.220 de euro pe metru pătrat util). O diferență similară, respectiv 6,5%, poate fi observată și în Arad (de la 720 la 670 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce în Alba Iulia și Satu Mare apartamentele sunt cu 9,3% și, respectiv, cu 10,5% mai ieftine decât în urmă cu zece ani – de la 940 la 850 de euro pe metru pătrat util și, respectiv, de la 720 la 650 de euro pe metru pătrat util.
Un alt oraș din regiune se află la polul negativ al prețurilor. În Reșița, pretențiile vânzătorilor sunt cu 31,5% mai mici decât în urmă cu zece ani (470 față de 690 de euro pe metru pătrat).
Din a doua jumătate a anului trecut, piața rezidențială autohtonă a intrat, per ansamblu, într-o fază de încetinire a creșterii prețurilor – chiar dacă acestea continuă totuși să se majoreze. Potrivit datelor cuantificate în cadrul platformelor de analiză, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat, în primul trimestru din 2018, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare – cifră relativ redusă comparativ cu evoluțiile consemnate în ultimii ani. Față de perioada similară a anului precedent, nivelul actual al pretențiilor vânzătorilor este cu 6,4% mai ridicat; în urmă cu 12 luni, același indicator se situa la 12,9%, iar, în ultimul semestru al lui 2017, ajungea la 9,1%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!