Este miercuri la prânz, iar zona Pieței Iosefin este păzită strașnic de mai multe echipaje ale Poliției Locale Timișoara. Vin turiștii germani! Cei care încă din anii 80 vindeau „antibeibi” și baterii de ceas, tocilarii, vânzătorii de țigări netimbrate și ceilalți comercianți de mărunțișuri care se află de obicei în zonă, nu mai sunt de găsit. La ultimul etaj al pieței, circa 30 de turiști germani ascultă atenți prezentările despre producători autohtoni și păstrarea tradițiilor românești. Primesc pâine cu sare și sunt invitați pe terasa „food-court-ului” din Iosefin, unde sunt primiți de o formație și câțiva dansatori.
„Acțiunea de astăzi se înscrie într-un proiect mai mare numit «Piața altfel». Dorim ca să promovăm piețele noastre și producătorii noștri, producătorii autohtoni, precum și produsele tradiționale pe care le comercializează în piață. Am primit această idee de la o doamnă care reprezintă o mare agenție de turism din Germania, care ne-a spus că turiștii nemți nu sunt interesați doar de obiective turistice, ci vor să vadă și piețele, vor să vadă și oamenii simpli și producătorii noștri.
Am convenit cu dânsa că dacă acest proiect pilot va fi de succes, vom avansa și vom merge în absolut toate piețele unde doresc dânșii, turiștii mă refer, să meargă și să vadă produsele și producătorii autohtoni. Astăzi au parte de un meniu tradițional românesc, un platou țărănesc, cu cârnați, cu slănină, cu șuncă de-a noastră de la producători, efectiv cum se mâncă la țară”, explică președintele CA al SC Piețe SA, Ionuț Nasleu.
Întrebat în ce alte piețe din oraș s-ar mai putea organiza astfel de evenimente, el răspunde că, printre alte piețe, ar putea fi și Badea Cârțan, care este închisă, dar, totuși, s-ar putea organiza ceva pe o latură.
„De exemplu eu văd un loc bun și piața volantă, am putea să facem în piața din 700, în Badea Cârțan, în funcție de dorințele turiștilor. (În Badea Cârțan – n.r.) Se poate în partea cealaltă. O să se rezolve cu procesul. Da…”, a mai spus Nasleu.
Așa că, în lipsa altor piețe decente, a fost ales Iosefinul. Era și convenabil, pentru că turiștii tocmai veneau de la o altă acțiune din zonă.
„Dânșii au ales Iosefinul pentru că era promovată această zonă, clădirile din zonă. Au fost la o întâlnire cu preotul bisericii din Iosefin”, a concluzionat Nasleu.
La fața locului își face apariția și primarul Nicolae Robu. Le adresează câteva cuvinte turiștilor, iar apoi spune că s-ar putea face o tradiție din astfel de manifestări. În fața terasei, locuitorii din Iosefin se uită cu gura căscată la ce se întâmplă.
„Este un prim eveniment dintr-o serie pe care o dorim o tradiție a Timișoarei, ca în această locație, în Piața Iosefin, să oferim, într-o manieră tradițională, produse culinare tradiționale românești. În primul rând cu destinația turiștii străini care ne vizitează, dar, în egală măsură, cu deschidere către orice cetățeni care doresc să participe.
Ideea îi aparține consilierului meu personal Ionuț Nasleu și, din postura lui, de președinte al CA la SC Piețe SA. Este o locație generoasă, în care cred că se potrivește să se organizeze astfel de evenimente și îmi exprim speranța că astfel de evenimente vor fi apreciate, vor fi gustate și prin urmare, vor justifica transformarea ideii într-o tradiție”, explică și Robu.
După plecare primarului, echipajele Poliției Locale se împuținează. Totuși, doi polițiști rămân la datorie, la intrarea în piață, pentru ca turiștii să nu dea ochi cu adevărata atmosferă a zonei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!