„Piaţa Sf. Gheorghe exista încă din secolul al XIV-lea, străjuită de biserica romano-catolică cu hramul sfântului călăreţ ucigător de balaur, a cărui modernă statuie din bronz este astăzi unul din simbolurile revoluţiei din 16-22 decembrie 1989. Biserica Sf. Gheorghe, atestată la 1322, devenită moschee musulmană (1552-1716), recreştinată de ordinul iezuit (1718-1769), loc de azil vremelnic în secolul XVIII al criminalilor urmăriţi, reconstruită în 1754 şi demolată laolaltă cu vechiul seminar teologic romano-catolic la 1913-1914, a făcut loc clădirii bancare Szana (1913-1915), numită o vreme Palatul Bănăţean (azi sediul Uniunii Scriitorilor şi al Băncii Transilvania)”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.
Din vechiul spaţiu triunghiular, care devenise după 1869 şi nodul central al liniilor de tramvai, a rămas azi un mic scuar dreptunghiular.
„El este mărginit de reşedinţa Episcopiei romano-catolice de Cenad, întemeiată la 1030 şi mutată la Timişoara din 1728. Clădirea a fost construită între 1743-1752 ca sediu al serviciilor vamale ale Banatului şi a devenit reşedinţă episcopală la 1780, când a fost restaurată, păstrându-i-se portalurile baroce ce dăinuie şi azi. Ea a fost modernizată în 1889, naţionalizată în 1950 şi din nou restaurată în 1995. O colecţie impresionantă de artă, icoane donate de cancelarul Metternich, tablouri, vitraliile aduse de la Seminarul Teologic, o bibliotecă preţioasă şi o arhivă specială sunt găzduite în ea. Vizavi de faţada episcopiei, la colţul cu str. A. Pacha, se află imobilul în care a funcţionat restaurantul şi hotelul «Cerbul de Aur» (1740)”, mai spun cei de la MNaB.
Santa Maria Serena
În aceeaşi Piaţă Sf. Gheorghe, botezată prin 1720 de către călugării iezuiţi „Santa Maria Serena”, se află marele edificiu cu trei etaje al Primei Case de Păstrare din Timişoara.
„La parterul său, alături de birourile bancare, funcţiona o cafenea de lux (din 1858), iar la etaje se aflau apartamente închiriate. În spatele monumentului sculptural, casa Klapka-Kossak, unde a funcţionat primul observator meteorologic al Timişoarei (1783-1803) şi apoi unul din cele mai mari şi mai moderne studiouri fotografice din imperiu, al lui Josef Kossak-Bohr (1885-1922), mărgineşte piaţa la est”, conchid cei de la MNaB.
Foto: MNaB
Trimite articolul
XNefiind un prilej de înjurat, scuipat sau criticat, nu prea îi mișcă pe timișoreni astfel de articole
Deci,Timisoara are si arhitectii,si urbanisti si muzeografi si constructori si profesori si ingineri si……..si de toate specialitatile si meseriile.Toti de inalta calificare ,deci si buni si costisitori(poate)dar TIMISORENI care CUNOSC TIMISOARA, istoria ei traditiile ei etc..Si atunci dece noi timisoreni alegem venituri ca primari (din Bocsig sau din Germania) care aduc dupa ei “specialisti”,venituri si ei care habar nu au de istoria Timisoarei si vor sa faca constructii acolo unde nu se poate(gari,porturi,aeroporturi)Venituri care habar nu au ce este acela “Corso” in Timisoara,ce inseamna sa bei o bere la “groapa” ,sau o cafea la “varice”etc,etc.Nu ei sunt de vina ci noi care am dat Timisoara pe mina lor.Atentie nu jignesc pe cei care au venit sa munceasca in Timisoara,si-au facut aici un caminsi au ADOPTAT OBICEIURILE de aici.Ma refer la cocalari si pitipoance fie ei copii needucati de bani gata,primari,viceprimari etc.Cei care te scuipa din masini,care desi sunt platiti lasa Timisoara in mizerie si frig,dar si cei care alesi fiind in parlament si guvern lasa Timisoara fara stadion,sali de sport.bazin olimpic sau patinoar.Apropos de patinoar.A platit bocsiganul patinuarul din Parcul Copiilor,Sala de sprt inceputa acum un deceniu ?A platit macar pentru pancarta de pe Calea Lugojului care a omorit un om ?Acum se imbolnavesc copiii si batrinii in case .Plateste frit ?
Off,gata ! Putem continua asa zile intregi pe pagini care ar putea alcatui o carte….
-
Arhitectii aia de care zici sunt de acum doua secole. TREZIREA
-
Mai scrie, mai baiatule ( sau fata ? ), mai scrie, numa ‘ ai grija la capsor, sa nu te doara .
PS Ce legatura are ce ai scris tu, cu ce este in articol ?
Inainte de anexare,o tempora !
-
“În seara de 31 octombrie, mii de români din Timișoara și satele învecinate au participat la o impresionantă adunare națională în Piața Libertății. Această adunare a aprobat cu ovații cuvintele rostite de dr. Aurel Cosma: „De astăzi înainte s-au rupt pentru totdeauna lanțurile robiei națiunii române.” ”
Asa scrie pe wiki, stiu si eu? poate e gresit, corecteaza te rog, si spune tu ca a fost o anexare. Macar Dimitrie Țichindeal dadea vina pe religia diferita pentru dezbinarea intre romanii din Banat, Ardeal, Tara Romaneasca. Eu is mai realist, dau vina pe micimea de caracter a unor frustrati. Iar daca ne uitam la descrierea facuta de Ignaz von Born romanilor din Banat, ne ia cu ameteala. Noroc cu google maps, putem vedea imagini satelitare pt satele romanesti vs ale satele maghiare ori nemtesti, si ne cam prindem ce si cum cu natiunea romana in banatul din vremuri dinainte de “anexare”. Multi, multi frustrati ignoranti, plin de ei, cu cat caruta e mai goala, cu atat face mai mult zgomot ca i mai breaza ca altele.