Primăria Timișoara a pornit în 30 septembrie 2021 licitația privind găsirea unui proiectant pentru proiectul de „Regenerare urbană – Zona Piața Traian”. Administrația locală punea la bătaie 1,61 de milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproape 330.000 de euro.
În data de 25 februarie, reprezentanții municipalității anunțau firma care va primi rolul de proiectant în cadrul proiectului.
„În cadrul procedurii de achiziție au depus oferte două asocieri de firme: PLANWERK ARHITECTURA ȘI URBANISM (lider) + PRODECO ARHITECTURA ȘI INGINERIE (asociat), și Asocierea FABRICA DE PROIECTE S.R.L. (lider), SC CADRO LANDSCAPE STUDIO S.R.L. (asociat 1) și SC ATELIER LILE S.R.L. (asociat 2). După evaluarea ofertelor a fost declarată câștigătoare prima asociere, iar cea de-a doua a făcut contestație. În urma verificărilor, contestația a fost respinsă de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, prin decizia 352-C1-238/2022, iar primăria va semna contractul cu Asocierea Planwerk Arhitectură și Urbanism (lider) + Prodeco Arhitectură și Inginerie (asociat)”, au transmis reprezentanții PMT.
Vineri, 26 martie, reprezentanții primăriei au semnat contractul de atribuire. Astfel, firma contractantă are la dispoziție zece luni pentru a duce la bun sfârșit serviciile de proiectare pentru regenerarea zonei Traian.
Asocierea este formată din Planwerk Arhitectură și Urbanism – o firmă din Cluj-Napoca, care potrivit lege5.ro, în 2020, avea 11 angajați, un profit în scădere față de anul anterior, de puțin peste 8.000 de lei, și datorii de 85.000 de lei și Prodeco Arhitectură și Inginerie – tot o firmă din Cluj-Napoca, care avea în 2020 o cifră de afaceri de peste 420.000 de lei, un profit de aproape 28.000 de lei și datorii de 177.000 de lei.
Transformarea zonei
Planul este ca în cele patru piețe și 12 străzi din zona Traian să fie amenajate spații de relaxare și petrecere a timpului liber, spații verzi, alei pietonale și zone pentru bicicliști.
Proiectul va fi implementat pe fonduri europene: o parte din costurile de proiectare prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 și execuția prin Programul Operațional 2021-2027. Potrivit graficului primăriei, execuția se va face în perioada 2024-2028, astfel că vom avea „un al doilea centru al orașului” în zona Traian poate după șapte ani.
Cele patru piețe și 12 străzi care fac obiectul proiectului și tipul de intervenții care vor avea loc în zonă, conform PMT:
1. Piața Traian se vrea transformată într-un spațiu public atrăgător cu amenajări pentru manifestări culturale, comerciale, sociale, zone pentru terase. Spațiul verde va fi extins prin jardiniere de mare capacitate pentru arbori și arbuști din specii permanent verzi tot anul.
2. Piața Romanilor – aici, spațiul verde va fi extins pentru ca Biserica Millennium să fie înconjurată de un generos parc cu alei pietonale și mobilier urban. Trotuarele, scuarul și zona carosabilă împreună cu liniile de tramvai vor fi aduse la același nivel, accentuând intrările în Biserica Millenium și accesul către Liceul William Shakespeare.
3. Piața Acad. Corneliu Mikloși – aici se va face o grădină sălbatică, cu o colecție botanică ornamentală din specii locale sau adaptate climei locale, permanent verzi în climatul timișorean.
4. Piața Petru Rareș va fi reconfigurată ca o mică piațetă de recreere, cu arbori umbroși și bănci.
5. Bulevardul 3 Aug 1919 va fi transformat într-o „suprafață unitară”, fără diferențe de nivel, pentru a include traficul auto, liniile de tramvai, piste de bicicleta, circulația pietonală și spațiul verde. Pentru fiecare funcțiune (auto, pietonal, velo) vor fi folosite materiale diferite ca textură și culoare.
6. Str. Dacilor și Str. Ștefan cel Mare – aici vor fi amenajate alei pietonale, piste pentru biciclete și spații verzi.
7. Str. Zăvoi va fi transformată în stradă pietonală, pentru biciclete, cu o extinsă zonă verde. În mijlocul străzii va fi amenajată o grădină de bioretenție (rain-garden).
8. Str. Costache Negruzzi (în spatele Bisericii Sârbești) va suferi și ea modificări. Circulația va fi restricționată până la intersecția cu Str. Petre Ispirescu, singura latură care rămâne deschisă circulației va fi Str. Ion Mihalache. Va fi amenajat un nou scuar urban cu destinația de odihnă și se vor planta arțari, tei, catalpa etc. Fostul Parc Albastru (în prezent asfaltat), de la intersecția Str. C-tin Negruzzi cu Str. C-tin Titel Petrescu redevine parc.
9. Două zone de shared-space, în care opt străzi devin „shared space” cu zonă carosabilă, alei pietonale, piste pentru biciclete și spatii verzi, cu eliminarea bordurilor înălțate. Și aici vor fi spații verzi.
- Zona 1: Str. Caragiale, Str. C. Mezincescu, Spl. Coloniei – străzi care au deschidere către zona Bulevardul 3 August și Piața Romanilor
- Zona 2: Str. Petre Ispirescu, Str. Ecaterina Teodoroiu, Str. Costache Negruzzi, Str. Anton Pann, Str. Cantacuzino, Str. Mareșal Joffre/Ion Mihalache – străzi care au deschidere către Piața Traian.
Trimite articolul
XDupa “rezultatele financiare ” cele doua firme castigatoare par mai degraba niste vagabonzi!
Ia cautati ceva firme de arhitectura-proiectare din Timisoara si sa comparati rezultatele financiare!
Cum sa primesti un contract de 1.6mil lei cand cu 11 angajati ai un profit de 8000 lei, adica un ARHITECT produce plusvaloare de 60 lei/luna? Mult mai putin decat un NECALIFICAT!??
-
cât timp sunt fani USR nu contează cifrele. sifonare sa fie
-
Eu nu înțeleg cum au ei profit și datorii uriașe în același timp! Profitul este ce îți rămâne după achitarea sumelor cheltuite ca să produci sau să execuți un serviciu!
-
Toata lumea are studii economice. La fara frecventa.
Nu se poate face nimic cu zona traian, este sub ocupatie creola, locul este pierdut pt todeuna, irecuperabil,
Stilul USR ului in frunte cu prea iubitul si adoratul primar DONIMIC FRIG.Vom face,vom drege,greaua mostenire,un santier pentru o linie de tramvai si un bulevar termene de executie 2-3 ani,Timisoara fara caldura si apa calda de vina guvernului si greau mostenire.orasul ca o halda de gunoi dar nu este nici o problema cumparam cosuri de gunoi cu aproape 200 euro bucata de la 36 euro a ajuns la suma asta Acuma alta gluma de a primariei Piața Traian va fi modernizată și va deveni „un al doilea centru al Timișoarei”. Prin 2028.Peste 6 ani???
-
cred ca useristii au început deja campania electorală. si din lipsa de realizari… au dat-o iar pe promisiuni
-
Ce nu ai înțeles? 6 ani o să te totul spart și numit “șantier” ca să poată sifona fonduri și face plinul la șpăgi!
Poate dupa ce se muta conlocuitorii de acolo,pina atunci,orice s ar face,nu va da rezultate,iar sa se mute acestia de bunavoie,e o fata morgana.
Intreaga zona a devenit de ani buni una rau famata,o intrece doar zona garii,care este crema cremelor.
obișnuita gargară userista. mira-m-aș sa mai scoată fritz 10% la următoarele alegeri. cand or fi ele. preferabil anticipate .
Dar pe locuitorii din zona respectiva i-a intrebat cineva daca sunt de acord cu modificarile respective? Nu de alta dar asa ar trebui sa functioneze lucrurile intr-o democratie si nu dupa bunul plac sau vizunea primarului care are niste firme de casa in cautare de proiecte. Se pare ca si noua administrate are aceleasi metehne cu cea pe care a inlocuit-o. Sper ca aleagtorii isi vor impune viziunea aspra administratiei actuale la alegerile din 2024. Probabil atunci vom scapa cu adevarat de efectele pandemiei.
-
ANTI VIR usor cu mobila ca este noua.Pina in 2024 mai avem de stat 2 ierni in frig.Ca treaba cu anticipatele este un lucru nerealizabil.Cu PACOSTELE astea mai avem de tras ca de in papagal,promisiuni,proiecte,sifonari de bani publici sant la inaltime PS si de unde sa visezi ce au in cap ca au programe LAPTE SI MIERE si realizari IOC sau cum zice maestrul DONIMIC FRIG NADA
-
Hai că nu mai este comunism să nu putem scăpa de el…găsim repede un migrant dispus la cazare și masă gratuite!
-
Piata e bine amenajata, cladirile din jur trebuie restaurate si atata tot, n-avem nevoie de un al 2lea centru pentru mai multe terase- sa stai la terasa e demodat- oamenii fac sport, miscare, plimbari in natura, petrec mai mult timp cu familia, ajuta oamenii in varsta , copiii , fac voluntariat , nu stau cu narghileaua in gura si cafea la terasa ca in Stanbul, suntem in Europa , nu in Orientul Apropiat.