Una dintre problemele apărute în ultimele luni pe şantierul din centrul istoric al Timişoarei a fost lipsa pietrei: ba n-a fost piatră mică, ba au lipsit plăcile mari…
Toate cele patru pieţe şi cele zece străzi cuprinse în proiectul de reabilitare derulat pe bani europeni trebuie pavate cu piatră, respectiv cărămidă, folosită în Piaţa Libertăţii şi pe alocuri în Piaţa Sf. Gheorghe.
Oficialii municipalităţii au anunţat marţi că au discutat cu reprezentanţii firmei executante, cu cei de la Romprest, şi au primit asigurări că va veni piatră.
„Vine piatra, mi s-a confirmat că au plecat deja transporturi, sunt mai multe maşini, pentru strada Lucian Blaga, şi piatră mare, plăci pentru partea centrală, şi piatră cubică. Vine, de asemenea, piatră pentru Eugeniu de Savoya în continuare, deja am primit acolo şi plăci mari şi piatră cubică şi, vestea cea mai bună, vineri sau sâmbătă vor sosi transporturi importante de piatră pentru Mercy şi se reiau lucrările de pavare pe strada Mercy”, spune primarul Nicolae Robu.
Pe strada Florimund Mercy, de exemplu, lucrările de pavare au început în noiembrie 2014, dar nu s-au mai terminat… Autorităţile locale au invocat lipsa pietrei, afirmând că se foloseşte o piatră specială, adusă din Italia, şi sunt probleme cu aprovizionarea.
În ceea ce priveşte forţa de muncă, veştile nu sunt la fel de îmbucurătoare: sunt în continuare puţini muncitori raportat la volumul de lucrări, dar primarul a concluzionat că este mai bine cu meşteri puţini şi pricepuţi decât… mulţi şi proşti. El estimează că s-ar putea termina cu şantierul în Cetate în luna octombrie.
„Am fost aseară şi în Piaţa Unirii şi lucrările au avansat frumos. Chiar dacă numărul de muncitori nu mai este 30-40, cum erau într-o vreme, şi sunt cam 15-20, s-a progresat foarte frumos, s-a ajuns cu pavarea în zona Domului. Dacă nu vor mai apărea dificultăţi cu aprovizionarea, chiar cu forţa de muncă nu foarte numeroasă care există în toată zona Cetate, lucrările vor putea fi finalizate la sfârşitul lunii octombrie după aprecierea mea, având în vedere ritmul în care se lucrează, cu pietrarii pe care îi avem. Până la urmă, decât să ai meşteri care nu se pricep care să-şi facă pavare şi apoi alţii să vină să scoată piatra şi să repaveze, e preferabil să ai mai puţini care îţi fac o lucrare de calitate. A văzut şi domnul arhitect Sturdza (n.r. – Şerban Sturdza, unul dintre arhitecţii implicaţi în proiectul de reabilitare) ce s-a făcut până acum şi a apreciat calitatea lucrărilor (…) Vom ajunge să avem un centru istoric la un alt nivel decât l-am avut”, a adăugat Robu.
Totodată, edilul-şef i-a avertizat din nou pe proprietarii de clădiri din Cetate că vor fi amendaţi dacă nu îşi repară imobilele.
„Nu ne face plăcere să amendăm pe nimeni, dar Poliţia Locală are consemn să aplice amenzile maxime, atâta cât permite legea, pentru toţi proprietarii care nu-şi îngrijesc clădirile. Stimaţi timişoreni, îngrijiţi-vă clădirile, altminteri, cu toată părerea de rău o spun, veţi ajunge să fiţi amendaţi!”, a conchis primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!