Tinerii de la Asociația studențească AMiCUS Timișoara și Timişoara Dental Students Association (inițiatorii campaniei) vor dona sâmbătă, 18 martie, sânge la centrul de transfuzii de la Timișoara și îi încurajează și pe alții să facă acest lucru.
Acest demers reprezintă preambulul unei campanii naționale de încurajare a românilor pentru a dona sânge, campanie pe care AMiCUS dorește să o desfășoare ȋncepand cu această lună. Estimările citate de organizatorii campaniei spun că necesarul anual de sânge în România este de 500.000 de unități (o unitate are 450 ml de sânge total), iar anul trecut doar 66% din cererea de sânge a putut fi acoperită.
În timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge total, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.
Persoana care dorește să doneze trebuie să fie adult (18-60 ani) sănătos, să lase minim două luni între donările de sânge total, să nu depășească 5 donări anuale (bărbați) sau 4 donări pe an (femei). Donarea de sânge durează 8-10 minute, timp în care este recoltată o unitate. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde.
Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara se află pe strada Martir Ciopec nr.1.
Campania inițiată de Asociația studențească AMiCUS Timișoara și Timişoara Dental Students Association în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Timișoara este susținută de ultramaratonistul Andrei Roșu, de Mihaela Geoană, președinte al Fundației “Renașterea” și fost președinte al Crucii Roșii România, și dr. Dumitru Borțun, prof. univ. la SNSPA, transmit organizatorii.
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
– vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani
– greutate peste 50 de kg.
– puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
– pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
– donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (pzoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!