Pictorului Silviu Orăvițan i-a fost conferită medalia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer de către președintele Klaus Iohannis prin decretul 499 din 15 mai 2023, cu prilejul Zilei Naționale a Picturii.
Medalia i-a fost înmânată oficial, marți, la București, de către Raluca Turcan, ministrul Culturii, la deschiderea oficială a celei de-a cincea ediţii a Salonului Naţional de Artă Contemporană (SNAC 2023).
„Cultura nu este consumatoare de venituri, cultura produce plusvaloare, este cea care ne îmbogăţeşte sufletul. (…) Pentru că degeaba într-o administraţie, locală sau centrală, te străduieşti să investeşti de fapt în lucruri palpabile, dacă noua generaţie nu va şti să aibă grijă şi să preţuiască ceea ce se construieşte în această perioadă; atunci, practic, eforturile riscăm să fie în zadar. În acelaşi timp, mi-aş dori ca toată această vibraţie pozitivă pe care o simţim în jurul artelor vizuale să se împletească cu vibraţia din alte arte ale culturii autentice şi împreună să imprimăm un mesaj pe care să-l înţeleagă toată lumea, şi anume că în România cultura este valorizată, şi cultura este preţuită şi cultura este cea care oferă cea mai solidă formă de dezvoltare comunitară. Am văzut-o pusă la temelia unor oraşe cum este Sibiul, Timişoara, Cluj Napoca. Şi mi-aş dori, realmente, aşa cum am văzut dezvoltare prin cultură la nivelul autorităţilor locale, să ajungem să vedem dezvoltare prin cultură la nivelul întregii ţări”, a declarat, marţi seară, ministrul Culturii, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
În cadrul evenimentului, care a avut loc la Galeria S.E.N.A.T. de la Combinatul Fondului Plastic din Capitală, au fost oferite medalii artiştilor plastici: Ştefan Pelmuş – Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler; Petru Lucaci – Ordinul Meritul Cultural, în grad de Comandor; Silviu Orăviţan – Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofiţer și Niţă Dodo – Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
Silviu Orăvițan s-a născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite etc. Deși pare influențat de diferiți pictori abstracți din secolul al XX-lea, Orăvițan e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox.
Vă reamintim că o expoziție permanentă a maestrului Silviu Orăvițan poate fi văzută la Muzeul Național al Banatului. Expoziția a fost deschisă în urmă cu două luni la Bastionul Maria Theresia.
foto: Adi Pîclișan
Pe aceeași temă:
FOTO. Expoziție semnată de Silviu Oravitzan la Muzeul Național al Banatului
Citiți principiile noastre de moderare aici!