Se vorbește de foarte mulți ani despre viitorul muzeu al Revoluției de la Timișoara. În 11 ianuarie, Ministerul Culturii a scos la licitație serviciile „de elaborare documentație de proiectare pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiție «Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989» și asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor”.
Ministerul a căutat o firmă care să elaboreze studiul de fezabilitate, precum și documentații pentru PUZ și să facă rost de toate avizele. A doua etapă cuprinde „P.A.C. (Proiect pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire), P.O.E. (Proiect de Organizare a Execuției Lucrărilor) și documentații pentru obținerea tuturor avizelor necesare”, iar a treia „elaborare P.T.E. (Proiect Tehnic de Execuție), inclusiv D.E. (Detalii de Execuție) pentru toate specialitățile: structură, arhitectură, instalații, inclusiv Plan SSM”. Există și o a patra fază: „elaborare proiect post-execuție, respectiv documentație de tip «as built»”.
Conform documentației, studiul de fezabilitate trebuie să includă diverse documentații: „studii pentru definirea experienței muzeale (proiectare și specificații tehnice), concepția muzeală și conținutul științific, expertiza tehnică pentru structură și instalații, studiul geotehnic și ridicarea topografică, auditul energetic, studiul istoric – arhitectural-urbanistic, relevee pentru toate specialitățile și devizul general”.
Totul ar fi trebuit să fie gata în 30 de luni, cu tot cu asistența tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Teoretic, muzeul ar fi trebuit finalizat în 2 ani și șase luni, iar suma pusă la bătaie a fost de 7,09 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 1,4 milioane de euro. Au fost depuse patru oferte până la 1 martie, de la Ardesign Co – Ralph Appelbaum Associates, Inc. Zwieniderlassung Berlin, Rheinbrucke – Constructim, Popp & Asociații – Pipe Design și Vego Concept Engineering.
Numai că licitația a fost anulată recent pe SEAP, pe motiv că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”.
Vechea garnizoană din Piața Libertății, locul în care va fi amenajat Muzeul Revoluției, este la Ministerul Culturii de aproape doi ani. Există în acest moment doar o temă de proiectare pentru investiție. După ce va fi gata proiectul va putea fi pornită licitația pentru execuție. Devine tot mai greu de crezut că Muzeul Revoluției va putea fi deschis până în 2023, an în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Patru oferte pentru Muzeul Revoluției. Și o firmă din Berlin vrea să facă proiectarea
Trimite articolul
XNu ne trebuie muzeul revolutiei facut de statul roman care si-a impuscat proprii cetateni, ori o fac organizatiile civice private ori NIMENI
Dacă ați impune ISJ sa predea tinerilor în fiecare Decembrie, LA TOATE MATERIILE, timp de o săptamina întreaga!!, despre eroii Revolutiei din 89, dar și partizanii anticomunisti, AR FII EFICIENTA ÎNSUTIT MAI MARE! Muzeul sa fie doar un loc de atracție adiacent.