Participanții la întâlnirea „Rolul și importanța transportatorilor în dezvoltarea turismului”, desfășurată la Consiliul Județean Timiș, au scos la iveală mai multe probleme pe care le are turistul care vizitează Timișoara.
În primul rând s-a evidențiat faptul că turistul din Timișoara este prin excelență pieton, iar o plimbare cu bicicleta, un tur al orașului la principalele obiective, ar fi tocmai potrivit. Din păcate, turiștii nu pot închiria biciclete la Timișoara. Pentru a închiria bicicletele RATT, aflate în stațiile de tramvai și pe malul Begăi, ai nevoie de CNP și de rezidență în Timișoara.
„Bicicletele nu se pot închiria de către turiști. Acesta este un foarte mare minus. Turiștii găsesc foarte agreabil să facă o plimbare cu bicicleta. Plimbatul pe bicicletă este un mod foarte agreabil de a vizita Timișoara. Sunt parcuri foarte frumoase. Turistul merge la Infocentru, vrea să închirieze o bicicletă, nu poate. Există cererea, turiștii ne-o cer. Turiștii pleacă bombănind de aici, pentru că nu pot închiria o bicicletă, să se plimbe cu ea. Asta este imaginea cea mai bună în Timișoara în ceea ce privește turismul: Nu se poate”, a spus Ludovic Satmari, ghid turistic în Timișoara.
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș și ClusTur Banat, împreună cu Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană au organizat marți o întâlnire a transportatorilor din județul Timiș și județele învecinate pe tema Rolul și importanța transportatorilor în dezvoltarea turismului plecând de la contextul creat de desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.
Tot la această întâlnire s-a vorbit și despre trecerea de pietoni de la sensul de la Mărăști, care a fost desființată. Reprezentați ai agențiilor de turism au cerut să nu se mai desființeze treceri de pietoni, ci să se înființeze.
„Turiștii sunt pietoni, nu mai desființați treceri de pietoni în halul ăsta! Eu plec cu un grup de 50 de taiwanezi de la Memorialul Revoluției și trebuie să fac un ocol pentru a ajunge la o trecere de pietoni. Turiștii sunt pietoni, folosesc mijloacele de transport în comun, bicicleta. La capitolul transport în comun și turiști suntem zero. Trebuie să recunoaștem chestiile acestea, să le acceptăm, dacă vrem să ne dezvoltăm”, a spus Ludovic Satmari.
Operatorii de turism au vorbit și de vaporașele care stau pe Bega și minibus-urile electrice turistice. Vaporașele sunt pe Bega, dar nu pot circula, deoarece nu există autorizație, la fel și minibus-urile. Reprezentanții agențiilor de turism ar vrea să închirieze vaporașele pentru a transporta turiștii. Dar nu pot face încă acest lucru… Iar în mijloacele de transport în comun mai sunt și hoții de buzunare, o adevărată amenințare pentru turiști.
„Totul e bine și frumos cu mijloacele de transport în comun, cursele încep să fie mai regulate, încep să arate mai civilizat, dar ce ne facem cu hoții de buzunare?”, a spus Monica Sere, reprezentantul unei agenții de turism.
O altă problemă ridicată de cei implicați în turism, de data aceasta de transportatori, sunt locurile de îmbarcare – debarcare a turiștilor în principalele puncte din oraș. Adică locurile unde pot opri autobuzele turistice și pot lăsa turiștii, 10 minute, ca apoi autocarele să revină în acel loc și să ia turiștii pentru a-i duce în alt loc „de vizitat”.
Cele trei puncte care s-au amenajat deja, semnalizate cu o plăcuță galbenă pentru o perioadă de staționare de până la 15 minute din zona centrală sunt la Bastion, al doilea este pe marginea Parcului Civic, iar al treilea punct este vizavi de catedrală, pe o latură a Parcului Central.
„Sunt grupuri întregi care vor să ajungă la Memorialul Reovluției. S-a desființat trecerea de pietoni de la sensul giratoriu. Ar trebui să facem câteva stații în zona centrală unde să debarcăm, îmbarcăm oamenii”, a spus reprezentantul unei firme de transport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!