Potrivit raportului, pierderile tehnologice de anul trecut sunt de 341.440,51 MWh, din care cele mai mari sunt cele în producerea energiei din toate centralele, în rețeaua primară (de transport) și în rețeaua secundară (de distribuție). Valorizată, explică administratorul special al Colterm Cristian Amza, pierderea este de 85.882.854,86 de lei, echivalentul a cca. 17,4 milioane de euro.
„Este prima dată când vedem, din date verificate și aprobate de autoritatea din domeniul energiei (n.r. – ANRE), situația reală a pierderilor din sistemul de termoficare centralizat. Lipsa de asumare politică se vede în sutele de mii de megawați oră pierduți. Am pornit, cât s-a putut de repede, retehnologizarea a 29 de kilometri de conducte, modul cel mai bun de reducere al pierderilor tehnologice, și acest bilanț reiterează că vom elimina jumătate din ele. Sistemul de termoficare centralizat are nevoie de investiții urgente pentru a deveni eficient. Avem încă un proiect în lucru pe trei kilometri și jumătate, pentru care vrem să începem anul viitor execuția”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Conform edilului, proiectul de retehnologizare a rețelei de termoficare din Timișoara, care cuprinde 30 de kilometri din cele mai degradate porțiuni, va însemna reducerea pierderilor. La finalul proiectului, investiția va reduce la jumătate căldura pierdută pe drumul dintre termocentrale și consumatori.
Potrivit reprezentanților municipalității, sistemul de termoficare cuprinde pe partea de producție a energiei: o centrală electrotermică mare (CET Sud), o centrală termică mare (CT Centru), șase centrale de cartier, 117 puncte termice proprii și 30 de puncte termice ce aparțin unor agenți economici.
În Timișoara, rețeaua de termoficare este formată din 73 de kilometri de rețea primară, cu trei magistrale de transport care se conectează prin punctele termice la 222 de kilometri de rețea secundară, de distribuție a apei calde și pentru încălzire. Doar jumătate din rețeaua secundară are conducte preizolate, moderne, restul fiind conducte clasice izolate cu vată minerală.
Bilanțul a fost întocmit de INCDE-ICEMENBERG București, auditor energetic clasa II complex, atestat ANRE.
Pierderile înregistrate sunt de două tipuri: pierderi tehnologice, cauzate de avarii din sistem sau de pierderea căldurii în mediul ambiant, și pierderi reale, care le includ pe cele tehnologice, dar și pe cele cauzate de modul haotic de debranșare de la sistemul centralizat în ultimii 15 ani.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.
Pe aceeași temă:
Sute de cereri de debranșări de la Colterm. Societatea dă asigurări populației că se fac rezerve
Trimite articolul
XPierderile sunt infime fata de ce poate Gasca. Sa nu uitam ca Fritz s-a ocupat de combinatii mari la nivel de EU prin interpusii PSG
-
Dar spune-ne și noua, măcar una din combinațiile astea mari, doar nu e vreun secret, sau ?
-
non-eu e postaci… e postaci gratis dar oricum… 🙂
-
Mai voi vreti sa aveti totul iar noi sa nu mai avem dreptul sa vorbim? E cam mare nesimtirea.
-
-
Majorarea artificiala a PIB ului pentru ca Romania sa se poata imprumuta mai mult de la bancile lor 2) nealocarea banilor pt irigatii si marirea import de legume si fructe din Turcia via Germania.3) Blocarea intrarii Romaniei in Shengen, 4) Obligarea Romaniei sa recunoasca integritatea Ucrainei si sa renunte de facto la teritoriul rezultat din desfintarea URSS.
-
-
daca domnu Robu nu era dat jos de progresisti Colterm era iar pe profit si putea sustine echipe de sport: fotbal, handbal, baschet, etc. sau case de odihna si vacanta la preturi subventionate pentru doritori. Au fost 10 ani de realizari care acum sunt stersi cu buretele de acesti oameni rai ce au scumpit taxele impozitele si preturile pentru poporul din municipiu.
Nici nu ati avut intentia vreodata sa vedti exact cat pirdeti sa fim seriosi atata timp cat CLT aproba bani si pompa in voi sute de miloane de euro din bani public , COLTERM masinaria perfecta prin care autoritatile locale au furat ani la rand generatii intregi……greu de verificat un e sunt baniii……udne sunt? ………in pirderi domle ‘ !
si toata lumea da din umeri.
inchis si la revedere……aaa smecheria ii ca nu se poate inchide ca s-au facut niste modernizari din bani ue si acum trwbuie dati inapoi daca nu se inchide….vedem noi la iarna cine va mai plateste voua gazul, ca noi 3 sferturi de oras sigur suntem satui.
hipotermia, saracia si foametea – valori ioropene.
-
da. In Rusia sau la tiraspol e caldura si energie ieftina. In UE totul e scump pentru ca politicenii nu vor pacea.
Hoțul ăsta de șpriț vrea să ne convingă că 40 de azine olimpice de apă fierbinte costa 17 milioane de euro?
-
Cele 40 de bazine aü fost mentionate de Latcaü, sünt sanse ca a gresit la calcüle 🤣
Ar insemna cam 170 eüro pe m3 (17 mil / (40*2*25*50)) Dar ün m3 apa calda costa cam 33 lei. Presüpünand ca cele 40 de bazine se pierd pe 10% din retea (30 km din approx 300km) si cam pe toata reteaüa se pierde proportional, ar insemna ca cei 17 mil. EüR sünt pentrü 400 bazine, si atünci m3 ar fi 17 eüro. Nici asa nü se potriveste. Deci diferenta intre 33RON si 17 EüR (~80 RON) ar fi pierderi de alta natüra decat apa care se scürge in sübteran. Imens. Astia arünca cü cifre, de ünde aü rezültat bazinele alea? cata caldüra se pierde prin apa care cürge aiürea, cata prin izolatia tevilor, cata prin “contracte” cü smecherii din politica, cata prin invarteli ale consiliülüi de administratie etc.? Stai linistit, la astia transparenta nü e negociabila, vom avea ün calcül detaliat, trebüie nümai sa se gate digitalizarea aia, “digital twin” si o sa vedem pe net reteaüa colterm, cü animatie cüm iese caldüra din ea 🤣 Pana atunci, il ascültam pe Latcaü ce metafore mai gaseste.
Uite de aia au crescut impozitele locale! Aici sunt banii dv.
Tu ce bine dar daca era si caldura ce dracu ne faceam?