Proiectul privind marcarea produselor din pieţe a fost iniţiat de doi consilieri locali ai PDL, Adelina Tîrziu şi Ştefan Sandu.
„Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Primăria doresc să se asigure că cetăţenii care cumpără din aceste pieţe cunosc originea legumelor şi fructelor pe care le achiziţionează şi nu mai cumpără ”roşii olteneşti” care au intrat prin Vama Cenad sau ”lubeniţe de Gottlob” care au avize de expediere din Turcia. Se impune crearea cadrului organizatoric care să oblige comercianţii din pieţele agroalimentare să afişeze pentru produsele pe care le comercializează două feluri de etichete, pe care va fi marcat «Produs românesc», respectiv «Produs din import»”, au motivat iniţiatorii. Etichetele ar urma să fie furnizate de către administraţia fiecărei pieţe în parte.
Iar marcarea este obligatorie, a precizat primarul Nicolae Robu, care i-a îndemnat pe timişoreni să susţină producţia autohtonă, cumpărând fructe şi legume româneşti, dacă nu vor ca acestea să dispară de tot de pe piaţă.
„Trebuie ca fiecare produs să fie însoțit de o marcă, «Produs în România» sau «Produs din import». Acum, detaliul de prindere nu e prevăzut în proiect. Vom vedea cum se va pune în practică, dar e obligatoriu ca absolut orice produs care se vinde în piețele agroalimentare ale Timișoarei să fie cu această mențiune, pentru că vrem ca cei ce cumpără să știe ce cumpără și noi îndemnăm oamenii să cumpere produse românești. Sunt mai gustoase, sunt de calitate mai bună, nu sunt alterate genetic… Dacă nu sprijinim vânzarea de produse naturale, indigene, în mod inevitabil se va ajunge ca și la noi, ca să facă față pe piață, producătorii să treacă la produse de calitate mai proastă şi vor dispărea efectiv cele bune”, a afirmat Robu.
S-au stabilit şi contravenţiile. Pieţarii care nu afişează etichetele pe produsele expuse spre vânzare sau încearcă să-i păcălească pe potenţialii cumpărători afişând o etichetă care nu reflectă realitatea riscă amenzi de la 400 la 600 de lei.
În plus, comerciantul sau producătorul sancţionat primeşte şi o penalizare odată cu amenda, pe care administratorul pieţei trebuie să o noteze într-un registru special. La trei puncte de penalizare nu mai are voie să-şi vândă marfa, timp de 1 an, în niciuna dintre pieţele de pe raza Timişoarei aflate în administrarea SC Pieţe SA. Rămâne automat fără masă.
Hotărârea prevede sancţiuni şi pentru reprezentanţii SC Pieţe, de la 1.000 la 2.000 de lei, dacă nu distribuie etichetele tipizate, dacă acestea nu sunt puse la dispoziţia comercianţilor/ producătorilor. La fel dacă îi primesc înapoi mai devreme de 1 an pe cei cărora li s-a pus interdicţie în pieţe.
Aşa sună hotărârea pe hârtie, rămâne de văzut cum va fi transpusă în practică şi dacă noua obligativitate nu va duce, în timp, la creşteri de preţuri în cazul legumelor şi fructelor româneşti.
Cert este că la Timişoara mai există o hotărâre care a fost menită să vină în sprijinul producătorilor locali, dar care nu este respectată. O hotărâre din 2010 care spune că în pieţele agroalimentare din oraş trebuie să existe sectoare special amenajate, pe 30% din suprafaţa pieţei, pentru producătorii de legume şi fructe din judeţul Timiş.
„E greu de aplicat, eu nu mă aștept să fie ușor, pentru că toți comercianții vin cu documente prin care certifică faptul că ar fi producători autentici și atunci trebuie să faci verificări, să trimiți oameni pe teren, dar vom face… Și zilele trecute, când am fost în Piața Văcărescu, a venit o doamnă la mine și mi-a spus că ea e unul dintre nu foarte mulții producători autentici, că dacă vreau pot să mă duc să văd acasă cum produce, și e incorect ca unii care vin cu documente false să aibă încă și locuri mai bune. I-am spus că ce putem face este să facem controale. Am cerut poze, am cerut CD-uri cu imagini ale fermei unde se produce, ale culturii, dar se trișează… Am cerut primarilor să dea și ei un aviz, o confirmare, dar nu te poți baza din păcate pe mai nimeni”, a concluzionat primarul Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!