Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei merge greu, chiar dacă lucrările, începute în toamna anului 2013, ar trebui să fie gata la sfârşitul lunii viitoare dacă ar fi să ne luăm după termenul iniţial prezentat de autorităţile locale. Acest termen nu va putea fi respectat, dar reprezentanţii Primăriei Timişoara mizează pe faptul că pot finaliza implementarea acestui proiect de aproape 15 milioane de euro până la finele anului fără ca finanţarea europeană să fie pusă în pericol.
Cum se lucrează în Cetate în această perioadă estivală, când s-ar putea munci din zori şi până seara? Muncitorii pot fi număraţi pe degete în cele patru pieţe şi pe cele zece străzi cuprinse în proiect, iar primarul Nicolae Robu a oferit zilele trecute şi o posibilă explicaţie pentru această situaţie.
Robu a povestit că, în urma unei vizite în Piaţa Unirii, a aflat de la puţinii muncitori care mai lucrau acolo că ceilalţi pietrari, veniţi de prin Maramureş şi Moldova, au plecat să-şi vadă de treabă prin gospodării. Mai exact, au lăsat piatra şi s-au dus… la fân!
Întrebat joi ce demersuri s-au făcut pentru deblocarea lucrărilor, edilul a explicat că… are promisiuni.
„Am discutat cu constructorul, am din nou promisiuni că se va lucra, astăzi a plecat o mașină spre Alba Iulia, să vină cu piatră… Pe Eugeniu de Savoya se lucrează deja, n-am fost să văd, dar mă voi duce pe teren. Sper să văd că într-adevăr se lucrează. S-a lucrat puțin pe Lucian Blaga și s-a lucrat cu 15 oameni în Piața Unirii, însă 15 muncitori nu sunt suficienți pentru ca lucrările să avanseze în ritmul pe care ni-l dorim. Oricum, miza cea mare este ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul acestui an și facem tot ce ne stă în putință pentru a ating acest obiectiv. Termenul de execuție este prelungit oficial până la sfârșitul anului”, a declarat Robu.
Primarul spune că nu se poate lua nicio măsură împotriva constructorului în acest stadiu, dar, dacă reprezentanţii Romprest nu vor reuşi să ducă la bun sfârşit lucrarea la termen şi primăria va ajunge în situaţia să piardă bani, va apela în instanţă.
„Dacă cumva, Doamne ferește, nu vom reuși să finalizăm, evident că nu vom sta pasivi, ci vom acționa antreprenorul general în instanță, pentru a ne recupera eventualele daune. Asta vom face în raport cu oricine ne încurcă proiectele (…) Există un contract, un termen, nu este problema noastră când se lucrează și cu câți oameni se lucrează, contractual punând lucrurile. Facem să fie problema noastră, pentru că ne pasă de acest oraș. Dar, conform contractului, beneficiarul nu are prerogative în acest sens”, susţine Robu.
Edilul afirmă că firma executantă poate fi trasă la răspundere doar în situaţia în care, la final, se constată că nu şi-a respectat obligaţiile contractuale.
„Eu, pentru că sunt băgăreț în toate, v-am putut spune unde s-a ajuns cu numărul de muncitori, care e situația acolo și cu aprovizionarea. Altminteri, nu am prerogative în această privință. Noi putem trage firma la răspundere în momentul în care expiră termenul și constatăm că nu s-a realizat lucrarea sau s-a realizat, dar fără respectarea calității”, a concluzionat Robu.
Alte articole pe aceeași temă:
De ce nu se lucreaza pe santierul din centrul istoric al Timisoarei? Pietrarii au plecat… la fan!
PSD vrea sanctiuni impotriva firmei care reface centrul istoric daca pietrarii sunt la fan
Citiți principiile noastre de moderare aici!