Viitorul Centru de Recuperare Medicală Ortopedie și Traumatologie din comuna Lovrin va oferi tratamente de recuperare pentru afecțiuni reumatologice, post traumatice și ortopedice, cu internare de zi sau continuă. Acesta va funcționa ca secție externă a Spitalului Județean din Timișoara.
Valoarea proiectului se ridică la 11 milioane de euro. Inițiativa face parte dintr-un proiect transfrontalier derulat de Spitalul Județean din Timișoara, Universitatea din Szeged și Centrul ambulatoriu de îngrijire și balneo terapie Mora Vital.
Luni, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a găzduit conferința de lansare a proiectului „Servicii de sănătate reziliente, integrate și accesibile transfrontaliere”, finanțat prin Programul INTERREG VI-A România – Ungaria 2021 – 2027.
„Recuperarea medicală e unul din domeniile cele mai deficitare ale medicinei românești. Tratăm, operăm, dar după aceea, dacă nu beneficiază de recuperare, pacienții de diverse patologii sunt condamnați ca rezultatul final să fie compromis. Statistici internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ o treime din oamenii dintr-o comunitate au nevoie, la un moment dat, de un serviciu de recuperare. Toți pacienții operați la genunchi, la coapsă, cu fracturi operate, pacienți de la neurologie, neurochirurgie, de la arși – toți vor putea beneficia de acest centru”, a declarat, luni, Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Viitoarea unitate sanitară de la Lovrin va avea 42 de paturi pentru tratament la care se adaugă servicii ambulatorii. Comuna a fost aleasă pentru apele geotermale.
„Va fi o piscină modernă pentru tratament și relaxare, cu acoperiș de sticlă retractabil. Vom avea marea șansă să colaborăm cu partenerii noștri din Ungaria, inclusiv maternitatea s-a făcut în colaborare cu echipa din Szeged. Și trebuie să o spunem, Ungaria e în față în ce privește utilizarea apelor termale, inclusiv medical. Va trebui să ne pregătim din timp să avem oameni care doresc să lucreze și sunt convins că vor dori să o facă. Va fi nevoie de 20 de kinetoterapeuți, medici mult mai puțini, dar există și aici interes”, a explicat dr. Săndesc.
La licitația pentru construcția Centrului, lansată de CJT în februarie, s-au înscris JDA Consult (lider) cu New Begining Constructions Company și Nedex Grup; Manelli Construcții Generale (lider) împreună cu Exe Green Engineering, Corrs Prest Serv și Strever SPA, precum și firma Constructim ca lider cu M&Dario Com și Projectmak.
Administrația județeană urmează să anunțe constructorul.
„În câteva zile vom deschide ofertele și va fi desemnat câștigătorul”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Construcția centrului medical trebuie să fie gata în cel mult 24 de luni de la începerea lucrărilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!