16 proiecte dintr-un total de 69 au fost selectate de specialiștii CJ Timiș, iar până în 21 iunie timișenii au avut timp să-l voteze pe cel favorit. CJ Timiș a oferit 1 milion de lei din bugetul pe anul 2021 pentru proiecte propuse de timișeni.
În cele 16 proiecte selectate s-au regăsit un adăpost pentru câini, un centru mobil și ecologic de tineret, care să se deplaseze la evenimente, un club de lectură și o coloană a memoriei pe care să fie înscrise date istorice relevante ale județului ori o baltă simbol de oraș. Pentru educație au fost propuse un laborator de educație virtuală, o expoziție de știință pentru copii și un „orășel al siguranței” pentru preșcolari și copii, mai exact un oraș în miniatură.
Pe partea de turism au fost cele mai multe proiecte: un portal de promovare a poveștilor din Banat, o machetă feroviară care să pună în valoare Gara de Nord, o campanie de promovare a cicloturismului în județ, o pistă de biciclete pe traseul Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata și o stație de mijloc de transport în comun pentru Foeni și satele aparținătoare.
Pe partea de medicină a fost selectat un proiect pentru producerea materialelor informative pe subiecte medicale de interes, iar pe partea de IT este selectată o aplicație Smart Timiș, pentru raportarea problemelor. De asemenea, a existat și un proiect de producție cinematografică, cu 10 episoade dedicate județului.
Doi câștigători în suma de 1 milion de lei
Proiectele câștigătoare, alese de timișeni, sunt pista de biciclete pe traseul Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata, care a primit peste 4.500 de voturi și „orășel al siguranței” pentru preșcolari și copii, cu peste 3.100 de voturi. Inițiatorii proiectului peste pista de biciclete au cerut 500.000 de lei pentru concretizare, iar „orășelul siguranței” are nevoie de puțin peste 431.000 de lei.
Pentru pista de biciclete, inițiatorii vor un traseu separat de drumul județean, care să treacă și prin zona industrială a celor trei localități.
„Orășelul siguranței” este o reproducere a unui oraș, care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș: poliție, primărie, biserică, școală, spital, realizate din lemn sau alte materiale rezistente la intemperii. Scopul proiectului este de a educa copiii și de a-i familiariza cu mediul urban și regulile rutiere. Acesta va fi realizat inițial la Lugoj, așa cum precizează inițiatorii proiectului.
Acestea vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției din 23 iunie.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XPoate de biciclete Timișoara lipova ar fi o idee interesanta, zona fiind frecventată de cicliști.
Si deodata Marele nimuric Ni(mi)ca s-a iluminat si a zis pista de biciclete sa fie!
Greu s-a prins, acum cand chipurile se “lucreaza” batand apa in piua la largirea la 4 benzi; ar fi laudabil si aplaudabil, DAR nu se lucreaza nimic la largirea drumului la 4 benzi.
Nu se face absolut nimic!!!
Traficul e din ce in ce mai sufocant , zilnic fac acest drum de cateva ori nimicul e peste tot prezent.
Mi-a soptit cineva ca cica nu ar fi bani de continuat lucrarile si constructorul si adunat jucariile de pe santier – oare?
Nu sunteti in stare sa faceti 10-11 km de drum de largit de la 2 la 4 benzi.
Nu sunt adeptul ca cei de dinainte erau mai buni – ca nu au dovedit absolut nimic.
Dar astia de acum sunt incapabili cu diploma.
“traseu separat de drumul județean, care să treacă și prin zona industrială a celor trei localități” suna foarte bine. Credca putem spera ca n-o sa fie alta bataie de joc sau canu e vre-un alt cincinal de care o sa se plictiseasca toti dupa 2-3 ani. Sa rulam, deci!