Potrivit documentației aflată în lucru la primărie, RATT „se extinde”. Va avea în grijă și un poligon pentru copii, dar și un atelier de biciclete, pentru vehiculele pe două roți cumpărate cu fonduri europene. Acestea ar urma să fie amenajate pe un teren de mai bine de un hectar aflat pe strada Gării din Timișoara.
Primul pas a fost făcut deja – Planul Urbanistic de Detaliu pentru un centru administrativ, spații întreținere, piste pentru „Atelier biciclete RAT Timișoara”, pe strada Gării nr. 17.
Pe terenul în discuție, care aparține primăriei, se mai află doar fațada unei clădiri. Suprafața totală a terenului este de 11.021 metri pătrați, iar Regia Autonomă de Transport în Comun îl administrează încă din anul 1963.
În spațiul propus pentru amenajare ar urma să funcționeze un atelier de biciclete, un dispecerat, dar și un depozit pentru vehiculele pe două roți cumpărate pe fonduri europene pentru sistemul de transport intermodal și administrate de regie. Mai mult decât atât, în PUD apare și varianta unui spațiu special amenajat pentru copii, cu pistă de mașinuțe, loc de joacă și poligon pentru copii, unde cei mici să învețe regulile de circulație.
„Zona poligonului, accesibilă atât publicului cât și personalului, cuprinde un sistem complex de alei carosabile, trotuare, piste de biciclete, piste de skateboard, zone verzi, locuri de joacă, destinate învățării regulilor de circulație și încercării bicicletelor din dotare. Modul de alcătuire al poligonului întrunește o multitudine de configurații din realitate: sens giratoriu, curbe, platforme de întâlnire, porțiuni drepte, treceri de pietoni, semafoare, semne de circulație, etc.”, se arată în documentație.
În prezent, terenul este eliberat de construcții, betonat din loc în loc. Firma care a întocmit Planul Urbanistic de Detaliu – PUD prezintă investiția drept una necesară pentru RATT, care are nevoie de un centru administrativ și de spații pentru întreținerea, depozitarea și repararea bicicletelor din sistemul VeloTM.
„Deoarece amplasamentul este generos și permite o desfășurare corespunzătoare, beneficiarul intenționează, de asemenea, demararea unei activități cu caracter educativ, și anume crearea unui poligon pentru copii, în care aceștia să fie inițiați, sub supraveghere competentă, asupra regulilor de circulație”, se mai arată în documentație.
Practic, pe terenul de pe strada Gării nr. 17 va fi ridicată o clădire pentru dispecerat, vestiare, birouri, sală de ședințe și grupuri sanitare, două depozite pentru biciclete și vor fi amenajate și un atelier de reparații, o spălătorie auto și o magazie. Totodată, vor fi amenajate și mai multe locuri de parcare, conform PUD-ului.
Planul Urbanistic de Detaliu se află în etapa 1, cea pregătitoare, de informare și de consultare a publicului. După avizarea și aprobarea acestuia urmează emiterea unui certificat de urbanism. Rămâne de văzut, după ce va fi întocmit un studiu, cât de mare va fi investiția și dacă aceasta va fi susținută din bugetul local sau din bugetul RATT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!