Până nu demult, Titu Bojin, directorul ABAB, făcea apel către CJ Timiș să preia pista de biciclete realizată pe fonduri europene. În această primăvară, pista care este realizată pe digul Begăi nu va mai fi administrată de ABAB, instituția în cauză având obligația de administrare timp de cinci ani – adică până în primăvara anului 2020. Cu mult timp înainte, directorul ABAB Titu Bojin a făcut demersuri pentru ca pista să fie preluată de CJ Timiș, dar reprezentanții acestei instituții nu au oferit niciun răspuns. Recent, primarul Timișoarei Nicolae Robu a declarat că instituția pe care o conduce este dispusă să preia în administrare pista de 37 de kilometri, până la granița cu Serbia.
După ce Robu și-a anunțat intenția de a prelua pista de biciclete, Dobra intervine și spune că CJ Timiș analizează posibilitatea preluării pistei și că nu dorește transformarea acestui subiect într-unul de campanie.
„Este un subiect unde primăria din nou consideră că trebuie să intervină, neavând atribuții în ceea ce înseamnă teritoriul județului Timiș. Cred că eu am fost foarte clar. în acest proiect, consiliul județean a fost partener în ceea ce privește implementarea acestui proiect, împreună cu ABA Banat. Nu aș vrea să transform acest subiect într-unul de campanie. Eu am transmis foarte clar din partea CJ Timiș interesul, dar nu înainte de a studia foarte clar ce înseamnă proprietatea terenului respectiv, valoarea unei investiții, pentru că în momentul în care se închide acest proiect pe fonduri europene va trebui să reinvestim în această pistă, unele porțiuni nu se află într-o stare extraordinar de bună pentru circulație. Suntem în continuare într-un proiect cu partenerii din Serbia, cu continuarea pistei și pe partea din Serbia, cu realizarea unui punct de trecere a frontierei și pe canalul Bega, și pe pistă. Este un punct de trecere a frontierei atipic, unde CJ Timiș are atribuții în sensul de realizare a acestui punct. În momentul în care ABA Banat ne va pune la dispoziție toate documentele solicitate din partea Direcției de Patrimoniu vom lua decizia în ceea ce privește administrarea pistei, întreținerea și investițiile în pistă”, spune președintele CJ Timiș Călin Dobra.
Dobra a declarat că „nu s-a pus niciodată problema de a nu dori pista. atât timp cât am fost parteneri în realizarea pistei pe fonduri europene”. Liderul CJ Timiș declară că pista respectivă se află pe un mal care este în zona de securitate a canalului Bega, iar transferarea de administrare trebuie să se facă, în primul rând, de către proprietar. Iar proprietarul este statul, prin Ministerul Apelor.
Dobra spune că nu exclude niciun parteneriat cu Primăria Timișoara în acest proiect.
„Dacă Primăria Timișoara are atribuții în administrarea pistei de biciclete, care nu se află pe teritoriul municipiului Timișoara și care nu sunt în stare să-și administreze pista pe care în acest moment o au în administrare, suntem deschiși la un parteneriat, dacă au posibilitatea”, a spus Dobra.
Pista de cicloturism amenajată de-a lungul canalului Bega, în aval de Timișoara, spre granița cu Serbia, a fost realizată printr-un proiect privind valorificarea potențialului turistic transfrontalier implementat de Administrația Bazinală de Apă Banat (ABAB) în parteneriat cu Consiliul Județean Timiş şi Primăria Zrenjanin din ţara vecină. Pista începe de la marginea Timișoarei, în aval de Podul Modoș și continuă, pe o lungime de 37 de kilometri de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia. Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, printr-un proiect care a beneficiat de o finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.
Un lucru trebuie să știe autoritățile: pista este folosită de foarte mulți bicicliști în sezonul cald, indiferent că este weekend sau zi „de lucru”. Vin părinți cu copii, mai ales la sfârșit de săptămână, și fac mișcare, se plimbă, descoperă locuri liniștite și se opresc la câte un suc pe terasele de pe marginea pistei. Autoritățile trebuie să facă tot posibilul ca această pistă să nu ajungă în paragină! Poate nu ar strica o plimbare pe două roți pentru a vedea despre ce este vorba…
Trimite articolul
XAstia 2 sunt ciuma Timisoarei si a judetului Timis.
Poate vom scapa si de ei.
si in sezonul rece fara ezitare cu conditia sa dea zapada sau hgheata la o parte , o masinuta mica de maturat ar face minuni. succes.
Normal ar fi s-o îmbunătățească cu ceva 4 benzi, să se oftice Mitici’ c-avem și noi o Capitală (Europeană) conectată la Europa!