Problema a fost discutată la întrunirea Consiliului consultativ de cartier Fabric de joi, împreună cu reprezentanţii primăriei. Oamenii s-au arătat interesaţi de subiectul reabilitării clădirilor istorice şi fondurile la care ar putea avea acces pentru astfel de lucrări. Din păcate, până acum, de finanţări, fie ele private sau de la nemţi, din partea Guvernului German (prin proiectul de cooperare româno-german privind „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”, un parteneriat între Primăria Timişoara şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), cu sprijinul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) din Germania) au beneficiat în special proprietarii din zona centrală, îndeosebi cei din Piaţa Unirii, cartierul Fabric fiind oarecum neglijat.
„Primăria Timişoara a derulat un parteneriat cu GTZ. În urma acestui parteneriat, am primit 440.000 de euro pentru reabilitarea clădirilor istorice. Din păcate, clădirile selecţionate pentru reabilitare nu sunt în cartierul Fabric, sunt majoritatea în Piaţa Unirii, în Fabric avem doar vitrinele de la un imobil, pe Ştefan cel Mare nr. 2, o clădire proprietate publică. Pe lângă aceste fonduri mai sunt 500.000 de dolari de la Ursus tot pentru reabilitarea clădirilor istorice, dar acestea se află tot în zona Cetate”, a explicat Raluca Pop, consilier la Direcţia Dezvoltare a Primăriei Timişoara – Centrul de Reabilitare Urbană Timişoara (CRUT).
Şansa locuitorilor din Fabric o reprezintă tot banii de la nemţi, un credit de 5 milioane de euro aşteptat de câţiva ani de Primăria Timişoara. „Pentru a ajuta proprietarii de clădiri istorice va exista un credit în valoare de 5 milioane de euro. Ei vor putea accesa acest credit care este avantajos, se va calcula în funcţe de venitul proprietarilor, vor putea primi bani pentru reabilitarea clădirilor. Până acum au tot fost întâzieri, chestiunea trebuia reglementată la nivelul celor două guverne (n. r. – român şi german), dar anul acesta vom da drumul la credite”, a adăugat Raluca Pop. Primăria se va ocupa de executarea lucrărilor de reabilitare, urmând să recupereze banii în tranşe de la proprietari.
Reprezentanta CRUT a dezvăluit şi faptul că în cursul acestui an va demara un program de semnalizare a clădirilor istorice. „Începem cu clădirile reabilitate prin proiectul cu GTZ. Va fi o semnalizare unitară, sub formă de plăcuţe, pe toate monumentele istorice din Timişoara, vom începe cu acestea şi vom continua anul acesta cu cel puţin 60 de clădiri care vor fi semnalizate ca monumente istorice”, a mai spus Raluca Pop.
Timişoara are circa 14.500 de clădiri istorice în cartierele Cetate, Iosefin şi Fabric.
Citiți principiile noastre de moderare aici!