Dispozitivul este utilizat pentru prima dată la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara pentru pacientul de 22 de ani, suspect de gripă porcină. Acesta prezenta insuficienţă respiratorie acută severă, la care ventilaţia artificială nu mai reuşea să asigure oxigenarea adecvată şi eliminarea bioxidului de carbon.
„Nu s-a confirmat până acum gripa porcină în acest caz, dar pacientul are o patologie a plămânului extrem de gravă și este în viață numai datorită acestui dispozitiv, care permite menținerea în viață a pacientului până la vindecarea plămânului”, a declarat prof.dr. Dorel Săndesc. Conform acestuia, dispozitivul este utilizat în premieră în țară și costă peste 2000 de euro.
„Dacă ținem cont că el poate fi folosit în medie trei săptămâni și că miza este viața unor oameni, cred că prețul este unul foarte bun. Și numai noul program național de sănătate, care finanțează cazurile de ATI, ne permite achiziționarea unor dispozitive atât de importante în tratamentul bolnavilor grav. Sperăm ca acest program să ne permită să mai achiziționăm astfel de dispozitive”, a mai spus Săndesc.
Practic, dispozitivul numit și „plămân artificial” face pentru plămân aceeași „muncă’ pe care o fac aparatele de dializă pentru rinichii bolnavi, au mai explicat medicii. Prin noua tehnică, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea bioxidului de carbon în exces şi oxigenarea sângelui. Dispozitivul este numit şi „plămân artificial” întrucât structura sa este asemănatoare cu a alveolelor pulmonare, suplinind funcţia plămânului atunci când aceasta este compromisă.
Reamintim că un tânăr din Petroşani, care s-a întors recent din Anglia, a fost internat recent în stare gravă la Spitalul Judeţean din Timişoara, el fiind suspectat că este purtător de gripă porcină.
Tanar suspectat de gripa porcina, internat la Spitalul Judetean din Timisoara
Primul plaman artificial din Romania este folosit la Spitalul Judetean Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!