Edilul-șef a demarat, vineri, operațiunea de plantări pe malul Begăi, de unde au fost tăiate în ultima perioadă 50 de sălcii care erau „depășite ca termen de vârstă”. Robu a pus mâna pe lopată și a sădit primul puieț, dorind să transmită din entuziasmul lui angajaților Horticultura.
„Avem bucuria ca astăzi să înceapă o acțiune de plantări masive de copaci pe malurile Begăi. Mai exact, de la Podul Michelangelo și până la Podul Mihai Viteazu, pe ambele maluri vor fi plantate sălcii și magnolii. Din șase în șase metri vom avea sălcii, iar între ele vor fi magnolii. Evident, sălciile au nevoie de spațiu mai mare pentru că ele au o coroană de anvergură mai ridicată, iar magnoliile între ele se descurcă într-un spațiu mai restrâns. Vom avea 230 de sălcii și 115 magnolii”, a declarat Robu.
Potrivit primarului, sălciile sunt salix babylonica aurea, iar magnoliile de 3 tipuri: soulangeana, kobus și filiforma. Primarul este convins că va fi superb încă de anul acesta, dar mai ales în 2020.
„Totul va arăta superb când magnoliile și sălciile vor avea coroană mai mare și magnoliile vor fi înfrunzite, respectiv în perioada lor de eflorescență, cu minunatele lor flori. Sunt sălcii pletoase, sunt destul de înalte, o să le vedeți din start, ele se vor dezvolta și vor întregi acest peisaj pentru că de-a lungul timpului foarte multe sălcii fie s-au uscat, fie s-au distrus în timpul furtunilor de care, din păcate, am avut parte. Vom continua plantările, dar astăzi vrem să dăm un semnal foarte puternic în ceea ce privește orientarea noastră către copaci, copaci frumoși, dragostea noastră față de diverse tipuri de copac care dau farmec orașului nostru”, a precizat edilul-șef.
Robu spune că Horticultura a cumpărat un număr mare de copaci cu flori roz, pentru că mai vrea un tunel al iubirii, asemănător tunelului de pe malul Begăi. Spune că s-a mers pe plantarea de copaci cu coroană roz pentru că… sunt frumoși.
„Am achiziționat deja un număr mare de copaci cu flori roz, cu coroana roz, dar un roz mai pronunțat decât ce avem acum pe malurile Begăi. Vor fi superbi, o sa vedeți! Și vom face încă un tunel, care sunt convins că va avea un succes și mai mare decât cel care la ora actuală se cheamă Tunelul Iubirii. Avem foarte mulți copaci cu floare roz pentru că sunt frumoși. Cel puțin mie îmi plac, și din câte am văzut, cetățenilor le plac acești copaci cu floare roz. Din păcate nu ține floarea foarte mult, dar la cei despre care vorbeam ține mult mai mult decât la cei pe care i-am avut până acum”, a mai spus Robu.
Șeful Horticultura, Andrei Drăgilă, prezent și el la fața locului, i-a dat indicații primarului cum să planteze salcia plângătoare. El spune că a ales să pună sălcii și magnolii pe malul Begăi pentru că i-a cerut să respecte promenada, iar salcia este specifică aleilor de pe malurile canalului.
„Respectăm distanța de șase metri între sălcii, iar între cele două sălcii punem trei tipuri de magnolia care se pretează ca perioadă de explozie florală primăvara. Înainte de începerea plantației, toate sălciile care, din punct de vedere biologic, au fost depășite ca termen de vârstă au fost tăiate, fasonate și transportate la locul de depozitare, în jur de 50 de bucăți, care au fost cu scorburi, rupte în urma furtunii. S-au făcut tăieri destul de radicale prin ridicarea coronamentului, pentru ca să prelungim și la ce a mai rămas viața acestor arbori. În anii care urmează, o parte din aceste sălcii vor fi schimbate și va fi reîntinerit tot aliniamentul cu salcia gălbuie specifică canalului Bega”, a explicat Drăgilă.
Drăgilă spune că vor fi plantate peste 115 magnolii. Salcia este adusă din Italia și a fost cumpărată de societatea primăriei, Horticultura, cu 25 de euro, iar magnolia din Ungaria și a costat în jur de 14-15 euro, spune Drăgilă, în funcție de dimensiuni. Specialistul în Horticultură spune că sunt șanse de 99% ca să se prindă puieții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!