„Condiţiile climatice din ultimul timp au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor dăunători şi boli la plante, arbori şi arbuşti ornamentali din parcuri, scuaruri, dar şi în grădinile particulare”, a declarat viceprimarul Timişoarei Adrian Orza.
Orginară din Africa, Metcalfa pruinosa este considerată un potenţial dăunător pentru un număr mare de plante pentru că se poate hrăni de pe mai bine de 200 de specii de plante lemnoase. Aceasta a fost identificată în special în Parcul Justiţiei, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Alpinet, Parcul Doina, străzile Salciei, Haga, Liniştei, Mangalia şi Gheorghe Lazăr.
Prevenirea răspândirii se poate face prin stropiri în crăpăturile scoarţei plantelor gazdă sau la baza ramurilor tinere cu insecticide recomandate de specialişti.
Plantele din Timisoara sunt atacate şi de păduchele lânos, care are numai 2 mm şi o culoare roşiatică. Păduchii pot fi găsiţi pe meri, gutui, trandafiri şi diverse specii de arbuşti decorativi. Plantele atacate de păduchii lânoşi pot fi recunoscute după substanţele albe sub formă de tumori care se găsesc pe plante.
Primăria Timisoara va efectua tratamente fitosanitare în zonele unde s-au identificat aceste plante bolnave. Municipalitatea face apel la timişorenii care identifică plante atacate de dăunători să sune la dispeceratul Deraton, la numărul de telefon 0256/ 214.778, sau la Direcţia de Mediu, la 0256/ 408.366, 0256/ 408.437.
Citiți principiile noastre de moderare aici!