Conform datelor existente la nivelul Asociației Europene a Pacienților cu Boli de Ficat, România se numără printre țările membre al Uniunii Europene care au cea mai mare prevalență a îmbolnăvirilor cu virusul hepatic B și C. Faptul care îi îngrijorează pe medicii specialiști este că cea mai mare parte a bolnavilor nu tratează infecțiile la timp.
„De ce este nevoie Planul Național de Acțiune Împotriva Hepatitelor? Se estimează că în România sunt aproximativ 2 milioane de persoane cu hepatite cronice. Din acestea, aproximativ 85% nu știu că poartă aceste infecții. Ce înseamnă asta? Se așteaptă ca în următorii ani în România să fie atins cel mai mare număr al hepatitelor virale și al cirozelor. În plus, acești bolnavi au un risc mai ridicat de a face diabet și afecțiuni cardiovasculare. Dacă nu se întreprind acțiuni imediate, acest fapt va avea consecințe dramatice. Estimăm că aproximativ 100.000 de persoane vor deceda în următorii 5-10 ani”, a declarat Achim Kautz, directorul executiv al Asociației Europene a Pacienților cu Boli de Ficat.
Planul Strategic de Acțiune Împotriva Hepatitelor în România a fost realizat de către Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și are la bază exemple de succes din Franța și Scoția, țări care au crescut rata de depistare a bolilor hepatice cu cel puțin 20% pe an. Planul, spun realizatorii acestuia, nu ar aduce un beneficiu doar pacienților, ci și Guvernului, care ar economisi milioane de euro anual.
“Dacă se implementează, din primul an pe an se economisesc între 50 și 150 de milioane de euro. România cu acest proiect poate fi un campion al Europei în acest domeniu și putem fi exemplul bun de bune practici pentru multe alte țări din România și Europa”, mai spune Achim Kautz, directorul executiv al Asociației Europene a Pacienților cu Boli de Ficat.
Planul este simplu de realizat și aplicat și nu implică costuri ridicate din partea Ministerului Sănătății, spun reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
“Ce propunem: crearea unui grup de lucru format din experți, care să se întâlnească frecvent, implementarea unui sistem. Trebuie să existe un registru național care să permită îmbunătățirea accesului la screening. Printre propuneri se numără și cea de a da libertate medicilor de familie de a face testări gratuite. Acum transaminazele se pot face gratuit, dar pentru markeri fie se face rețetă necompensată, fie se trimite pacientul la un spital de boli gastroenterologice. Cel mai des pacienții se întâlnesc cu medicii de familie, mai greu cu alții de alte specializări. Noi vrem să aducem mai aproape pacienții de medicii de familie. Propunem discuții de grupuri să putem face trainig-uri cu medici dermatologi, de familie”, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
Planul este susținut și de către medicii timișoreni, care sunt de părere că milioane de vieți ar putea fi salvate cu costuri minime. Cel mai important pas este procesul de prevenție și de depistare a bolii la timp.
“Lupta cu hepatita era făcută până acum prin medicii implicați în patologiile hepatice și companiile de medicamente care existau în branșă. Forța cea mai mare o reprezintă asociațiile pacienților, ei suferă cel mai tare de pe urma acestor boli. Probabil că putem obține un suport financiar de la companii farmaceutice. Trebuie să aloci niște resurse pentru o oarecare prioritate. Suntem pe locul întâi ca prevalența infecțiilor. 90% dintre români sunt infestați. Cu două analize, al căror cost poate fi negociat la 5-6 euro, se depistează boala în stadiu incipient. Nu trebuie să îi faci pe toți în primul an, trebuie să pornești acest demers. O bună parte dintre ei nu necesită tratament, ci necesită doar schimbarea ritmului de viață”, explică Ioan Sporea, șeful Clinicii de Gastroeterologie si Hepatologie Timișoara.
Planul va fi prezentat reprezentanților Ministerului Sănătății, cu care Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România are un parteneriat de colaborare. Reprezentanții asociației speră că vor găsi deschiderea necesară la oficialitățile din sănătate pentru a pune planul în aplicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!