Piaţa Unirii este cea mai mare piaţă din cartierul istoric Cetate, documentele atestând existenţa acesteia încă din anul 1733. În prezent, aceasta ocupă o suprafaţă de peste 17.000 mp. După epidemia de ciumă, doctorul de garnizoană Deschamp a ridicat în centrul pieţei o coloană comemorativă, având înscrise pe soclu scene din timpul epidemiei, iar în vârf statuia Fecioarei Maria, protectoarea Cetăţii. În zonă a apărut şi o cişmea cu apă tămăduitoare.
După un prim proiect de modernizare a pieţei, în 1964, care, potrivit arhitecţilor, a stricat aspectul acesteia, în 1988 a căpătat aspectul cunoscut de timişoreni. În locul fântânii cu apă tămăduitoare, care se înnisipase, a fost făcut un alt foraj în apropiere. Noua fântână, realizată din marmură albă, are ţâşnitoare turnate din bronz şi, la capete, trei delfini. În pavaj a fost montată o piatră inscripţionată cu harta cetăţii, pe care pot fi observate cele trei pieţe importante din zonă, aflate azi în reabilitare: Unirii, Libertăţii şi Sf. Gheorghe.
Fiind o atracţie pentru turişti, arhitecţii care au realizat proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii s-au gândit să semene în tot centrul istoric al cetăţii astfel de pietre inscripţionate fie cu scene importante din istoria Timişoarei, fie cu feţele unor personalităţi marcante ale locului.
„La intersecţiile cu străzile pietonale (str. V. Alecsandri, str. Fl. Mercy, str. Sergent Muşat, str. Negru Vodă) se introduc lespezi de piatră mari cu inscripţiile Pieţei Unirii. În centrul celor patru desene circulare din pavajul pieţei se vor adăuga alte lespezi de piatră circulare cu diametru de 1 m, cu inscripţii istorice”, se arată în documentul municipalităţii timişorene, aflat în posesia tion.ro.
Potrivit acestui document oficial al Primăriei Timişoara, restaurarea pieţei va respecta conceptul din 1988, spre bucuria nostalgicilor, cu excepţia traficului auto din faţa Bisericii Sârbeşti, care va fi interzis. Pavajul de klinker galben din centrul pieţei nu se va desface, cu excepţia zonelor unde trebuie completat acest material, sau acolo unde se vor executa lucrări subterane. La intersecţia aleilor, în cele două centre circulare, se vor monta două pietre cu inscripţii. Pe tot perimetrul pieţei va exista o fâşie lată de 80 cm din pietre de râu, care va delimita conturul pieţei.
Şi zona cu iarbă va rămâne exact cum a fost gândită în 1988, însă va fi dotată cu un sistem de sprinklere „care nu doar întreţin zona înierbată, dar şi creează un spectacol vizual urban”.
Cele două toaletele aflate în subteranul pieţei vor fi, de asemenea, reabilitate. Se vor înlocui pardoselile de ciment cu dale de piatră, se vor reface toate instalaţiile electrice şi sanitare, se va înlocui tâmplăria în totalitate şi se vor proteja închiderile spre exterior cu grilaje realizate din fier forjat, după modelul grilajului de protecţie de la nivelul solului.
De asemenea, toate băncile şi baluștrii din similipiatră se vor înlocui cu bănci şi baluștrii din piatră, respectând formele şi dimensiunile celor originali. Mai mult, în dreptul faţadei Muzeului de Artă se vor monta băncile din similipiatră tip fotoliu care nu au mai apucat să fie montate în 1988 şi care au fost uitate la muzeu timp de 20 de ani. În câteva zone din piaţă se vor amplasa şi fotolii din fontă fixate în paviment.
Fântâna din marmură se va curăţa, iar braţele şi ţâşnitorile din bronz se vor reface respectând modelul iniţial. În plus, fântâna va fi şi iluminată decorativ, reflectoarele urmând să fie montate subteran în spaţiul verde cu sticlă protectoare antivandalism.
Şi statuia din centrul Pieţei Unirii va fi reabilitată. Se va reface soclul din beton şi se va restaura gardul din fier forjat. De asemenea, vor fi reinstalate cele trei reflectoare îngropate care o pun în valoare.
Bazinul de fontă cu apă pentru porumbei se va curăţa şi proteja. Stâlpii de iluminat se vor păstra şi se va înlocui doar sticla translucidă a felinarului cu sticlă transparentă.
Delimitarea accesului auto de cel pietonal se va face prin bolarzii de fontă ce erau în piaţă, însă erau montaţi în partea din faţa Bisericii Sârbeşti.
Mai mult, în piața în care odinioară erau interzise bicicletele va fi montat și un rastel pentru 30 de biciclete.
În finalul documentului, specialiştii fac şi mai multe recomandări.
Astfel, ei susţin că nu este ideal ca evenimentele culturale ce implică amplasarea unei scene să aibă loc în Piaţa Unirii. Terasele vor fi amplasate de-a lungul faţadelor, cu o trecere de 1,5 metri. Terasele amplasate pe diagonalele Pieţei Unirii vor fi poziţionate în corelare cu cele patru cercuri formate de desenul pavajului şi nu vor depăşi 15 metri în diametru. Ele vor fi, de asemenea, racordate la apă, canal şi electricitate. Mai mult, pentru a nu prejudicia iluminatul general al Pieţei Unirii şi a străzilor din Cetate, arhitecţii recomandă ca, la orele serii, mesele teraselor să fie dotate doar cu lumânări.
Potrivit conducerii Primăriei Timişoara, lucrările în Piaţa Unirii se vor încheia la finele acestui an.
Citeşte tion.ro şi zilele următoare când vom prezenta planurile complete şi ale celorlalte două pieţe incluse în acest proiect: Libertăţii şi Sf. Gheorghe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!