Dezbaterea publică privind propunerea de elaborare a planului de calitate a aerului va avea loc în 5 martie, de la ora 16, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.
Publicul poate transmite în scris comentarii/întrebari/opinii privind propunerea amintită la sediul administraţiei publice locale, la adresa B-ul C.D.Loga nr.1, cam.304, la Instituţia Prefectului, la adresa B-ul Revoluţiei din 1989, nr.17A , cam. 8, până pe 2 martie. Planul elaborat cu aproape 110.000 de lei de către o firmă din București poate fi consultat aici. Vă avertizăm că este destul de stufos și greu de lecturat.
Primăria este obligată să realizeze acest plan
Vă reamintim că, recent, în Timișoara a apărut, pentru prima dată în istoria recentă, smogul, fenomenul fiind inițial ignorat de autorități, care se temeau că datele alarmante vor alunga investitorii. După dispariția fenomenului, autoritățile locale au acceptat că, într-adevăr, poluarea a depășit limitele normale. De altfel, chiar ministrul liberal al Mediului, Costel Alexe, plasa recent Timișoara pe lista celor mai poluate zece orașe din România, evident spre nemulțumirea primarului Nicolae Robu, care nu l-a contrazis direct, dar a publicat în ultima perioadă mai multe rezultate ale stațiilor de monitorizare a calității aerului din oraș, care ar arăta un aer curat în Timișoara. Totuși, ministrul cerea atunci elaborarea acestui plan care va intra peste o lună în debatere publică.
Un plan controversat
Deși este extrem de stufos și greu de citit, planul este deja contestat de mai multe voci, printre care și cea a candidatului USR la Primăria Timișoara, Dominic Fritz.
Acesta susține că nu înțelege pe ce a dat Primăria Timișoara banii, având în vedere că firma care a elaborat acest plan ar fi luat niște date copy/paste, iar altele au fost introduse incomplet.
„Firma a făcut copy-paste din multe alte rapoarte, chiar a uitat uneori să șteargă urmele (ca de exemplu la pagina 54, unde enumeră instituțiile timișene care au participat ”la elaborarea Planului de calitate a aerului din Municipiul lași”). După mai multe zile de săpat în document, mi-e greu să înțeleg pentru ce s-au dat banii”, a postat Fritz pe Facebook.
În aceste condiții, se pare că dezbaterea va fi una cu scântei.
Trimite articolul
XCe tine de primarie direct si se poate realiza rapid in cateva luni sunt 3 directii mari:
1. Reducerea poluarii prin realizarea a 2 zone, ultracentrala si centrala in care se intra cu masina doar in urma unei taxe mari. Astfel zona ultracentrala poate fi in jurul centrului si a unirii, iar central de la aradului la barnutiu, la rebreanu, la cetatii. Si astfel se va reduce traficul rutier.
2. Curatenie si spalat strazi, fara scuze ca ba nu avem operator de salubritate, ba ca nu stiu cine face gunoi si praf etc. Curatenia suplimentara se poate face chiar din banii obtinuti din taxa de la punctul 1.
3. Terminarea santierelor pe domeniul public rapid si betonarea tuturor “zonelor verzi” de 1m dintre drum si trotuar, care sunt numai noroi. Cel mai recent exemplu vazut este pe martirilor intre rebreanu si eneas. Acolo tot timpul a fost asfalt si masini parcate. Acum au refacut si au lasat o “zona verde” intre drum si trotuar care e doar noroi 100%, fara gram de iarba. Au omorat locurile de parcare si asa inexistente si au creat noroi care genereaza praf imediat ce e uscat.
Bineinteles ca mai sunt si alte masuri, dar astea tin doar de primarie si se pot face in 1-2-3 luni!
-
Pai spui tu bine ce spui…doar ca daca desfintezi spatiul verde chiar si ala de 1 metru vei resimtii poluarea si mai tare….(chiar daca nu-i neaparata verde) acolo pur si simplu ii vina politiei si sa o spunem pe a dreapta localii mai dau amenzi la comanda din cand in cand….dar politia rutiera care are si astfel de atributii deloc….marea problema ii lipsa parcarilor….zona ultracentrala ar trebuii stabilita clar si nimeni sa nu intre acolo cu masina si punct. Zonele alea unde se parcheaza aiurea trebuie refacute si cum il prinzi pe unu ca se suie cu masina in parc cum vedem in foarte multe parcuri ultracentrale cum il arzi la buzunar.
Stiti cum se face monitorizarea emisiilor la firmele care sunt obligate sa faca asta?. Se duce aparatura care apoi se introduce intr-o incapere pentru a nu masura corect. Apoi spre dimineata se scoate afara pentru 2 sau 3 ore, timp in care pe filtre se depune ceva praf dar nu suficient cat sa fie depasiri, apoi dupa cele 24 de ore se cantaresc filtrele si se constata ca nu sunt depasiri, iar toata lumea e multumita. Totul cu complicitatea autoritatilor statului care pentru a da bine in statistici nu se complica si stampileaza ca bune masuratorile. Cei de la Agentia de Mediu sunt ca toti slujbasii statului, ca cei ce nu raporteaza infectiile din spitale sau ca politistii si procurorii ce nu se implica in lupta cu infractorii pentru a nu avea belele si a nu pierde spagile, pur si simplu pentru ca nu raspund pentru nimic, nici nu fac nimic, nu-si complica situatia, nimic nu le tulbura linistea. Nu stiu cum masoara Robu. dar daca e la fel, avem explicatia pentru aerul curat pe care se lauda ca il are Timisoara.
Sa nu uitam de centralele termice de apartament, care poluează nu numai mediul, dar și ap celor care sunt pe sistem centralizat. Mi se pare corect ca poluatorul sa plătească și cetățenii de pe condomenii cu centrale, să-și înalte țevile pe bloc, printr-un proiect comun. Exista suficiente studii făcute în tara dar și în UE care atrag atenția la problemele de sănătate la care te supun centralele de ap. Mi se pare normal și corect, atunci când deschid geamul, sa nu înghit noxele de la centrala vecinului
-
D-na/d-ra Lia. Nu stiu unde stati, dar cred ca nu vedeti ce poluare face COltermul. Creati-va o adresa de mail doar pt asta, puneti-o pe site, si va trimit eu poze. Sa vedeti nor de fum imens. Ganditi-va ca o centrala de apartament, cum zicea cineva aici, nu merge mai mult de 8 ore incontinuu in zile friguroase tare. Coltermul, pe langa faptul ca mananca bugetul si celor cu centrale fara a beneficia de nimic, polueaza (cred eu) mai rau(a se verifica noxele de carbuni VS gaze naturale, probabil un fel de benzina VS diesel sau mai rau) si arderile de acolo sunt incontinuu. Dvs aveti mereu apa calda in calorifere, pe cand la centrala nu. Si va mai spun o poluare gratis…cea a apei calde ce e incalzita degeaba. De cate ori nu asteptati iarna minute in sir sa vina apa calda?Cata apa se risipeste? Apa aceea a fost incalzita candva. Am stat fara centrala pana am ramas ultimii 2 in bloc, si a trebuit sa ne punem. centrala+izolatie afara protejeaza mult mai mult natura si plamanii decat Colterm si blocurile neizolate. daca chiar credeti ca iarna va intra in casa fumul, cred ca va inselati. Nici macar nu stati cu geamul deschis. Ar trebui probabil sa fiti perpendiculari pe vecini(undeva la colt) si sa aveti geamul deschis foarte aroape de iesirea de la centrala. Chiar si daca ar intra, nu cred ca ar fi atat de poluant. Va recomand si un purificator de aer. Ajuta in orice situatie, inclusiv praf.
Si cred ca doar v-ati dat cu parerea, fara sa ganditi toate aspectele. Si daca vecinul va polueaza, in caz ca e din acelasi bloc, va recomand sa va puneti centrala(platiti mai putin si eu chiar cred ca poluati planeta mai putin; mai recititi ce am scri mai sus).