Votul din comitetul creditorilor Colterm, desfășurat joi, a fost unul unanim în favoarea noului contract propus de Primăria Timișoara. Asta după ce, în urmă cu o săptămână și jumătate, nu s-a putut ajunge la o decizie definitivă, iar primăria a fost nevoită să prelungească contractul existent, care expira la finalul lui iunie, cu încă 30 de zile.
„Salut decizia creditorilor Colterm prin care au aprobat planul propus de Primărie. Este șansa salvării sistemului centralizat de termoficare în Timișoara și începutul tranziției către energia verde. Este un drum lung, deloc ușor, dar sunt încrezător că la finalul fiecărei etape, timișorenii vor avea servicii de termoficare mai bune și toți vom respira aer mai curat. Mulțumesc creditorilor ANAF, Administrației Fondului pentru Mediu și EON pentru că au înțeles și susținut abordarea orașului. Menționez și colaborarea bună pe care am avut-o pe parcursul acestor luni cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, care a lăsat deoparte diferențele politice și a acționat, în speța Colterm, pentru interesul timișorenilor”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Prima dată, balotaj
Consilierii locali aprobaseră propunerea primăriei încă de la mijlocul lunii iunie. Prima întâlnire a comitetului creditorilor Colterm în care s-a discutat această inițiativă, însă, a avut loc pe 27 iunie. Atunci, a fost balotaj între varianta de contract propusă de primărie și cea propusă de administratorul judiciar al companiei. Cum contractul urma să expire pe 30 iunie, a fost convocată o ședință de îndată în care s-a aprobat prelungirea înțelegerii existente cu încă o lună, pentru a putea fi luată o decizie în comitet.
„Rezultatul votului a fost balotaj după ce administratorul judiciar a supus la vot nu doar propunerea votată de Consiliul Local, ci și o altă variantă de contract. Niciuna nu a întrunit suficiente voturi pentru o majoritate. Contractul de termoficare urma să expire în 30 iunie. Astfel, primarul Dominic Fritz a propus Consiliului Local o prelungire temporară de 30 de zile, pentru a permite creditorilor timp să poată lua o decizie, lucru ce s-a întâmplat azi”, amintesc și reprezentanții primăriei.
Ce presupune noul plan privind termoficarea
Vă amintim că primarul Dominic Fritz vorbea despre planul avut în vedere încă de la începutul lunii mai. Principalul avantaj al acestuia ar fi „certitudinea” oferită companiei Colterm. Aceasta nu ar mai trebui să aștepte în fiecare an să primească sumele aferente pierderilor tehnologice, ci, în schimb, „va primi exact ce va vinde la poarta fabricii”.
Pe de altă parte, s-ar deschide și o nouă oportunitate de a atrage investiții în producția energiei termice prin modalități alternative. Mai exact, viitoarea companie care se va ocupa de distribuție ar putea colabora și cu alte firme producătoare – municipale, de stat sau chiar private –, în contextul în care Colterm nu poate accesa anumite finanțări, fiind în insolvență.
„Este clar că în continuare Colterm este un pacient bolnav care nu se va face bine din inerție. Este nevoie de niște decizii dificile, dar asumate. În iunie expiră contractul de delegare cu care municipiul a încheiat această înțelegere cu firma Colterm pentru producția și distribuția agentului termic din Timișoara. Cu expirarea acestui contract, este momentul să regândim tot acest proces de termoficare din Timișoara. Soluția pe care o propunem este ca Colterm să se concentreze pe producție, pe activitatea de bază în cele două CET-uri. Distribuția și furnizarea efectivă să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara”, spunea, în mai, primarul Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
Colterm mai rămâne un an cu furnizarea de căldură. Cu producția, încă trei
Contractul municipalității cu Colterm, prelungit încă o lună. Se așteaptă decizia creditorilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!