Poliţiştii locali au organizat, joi seara, o nouă acţiune pentru depistarea persoanelor care apelează la mila publică şi a celor fără adăpost. De această dată au fost adunate de pe străzi 46 de persoane, din diferite zone ale oraşului – Piaţa Victoriei, Piaţa 700, strada Alba Iulia, Piaţa Libertăţii, Parcul Botanic, Piaţa Unirii, străzile Jiul – Republicii, Calea Şagului, Dâmboviţa şi Circumvalaţiunii.
Agenţii au depistat şi mai multe familii cu copii, din judeţul Satu Mare, care locuiesc în fostele clădiri ale IRA de pe Circumvalaţiunii şi trăiesc din cerşit şi din valorificarea fierului vechi. Poliţiştii au aplicat şase sancţiuni contravenţionale pentru practicarea cerşetoriei. Adulţii au fost predaţi Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, iar minorii au fost duşi la Azilul de zi şi de noapte pentru copiii străzii de pe strada Ioan Slavici.
Primarul Nicolae Robu a afirmat, vineri, că vor fi organizate astfel de acţiuni până când cerşetorii vor… obosi.
„Am cerut Poliţiei Locale să acţioneze cu insistenţă împotriva cerşetorilor şi să îi facă până la urmă să obosească, să înţeleagă că Timişoara nu este un loc bun de cerşit, să caute altele unde sunt mai lăsaţi în pace. (…) Ei se reîntorc pe străzi, dar la un moment dat cineva oboseşte într-o astfel de confruntare, poliţie – cerşetori, şi poliţiştilor le-am spus că ei n-au voie să obosească niciodată, că trebuie să se ocupe de cerşetori până când aceştia vor obosi şi vor pleca vâzând că nu-i un loc bun, că nu le iese nimic, pentru că până la urmă ei trag linia în fiecare zi, ei şi câteodată mulţi care sunt în spatele lor şi care ştim bine că îi folosesc pentru a le aduce venituri. Vor vedea că nu e o activitate profitabilă în Timişoara şi vor căuta locuri mai adecvate pentru astfel de afaceri”, a declarat Robu.
Edilul nu vede o altă soluţie pentru rezolvarea problemei cerşetoriei decât cea practicată în prezent. Aceste persoane, multe din alte localităţi ale ţării, sunt adunate de pe străzile Timişoarei, rareori sancţionate pentru că oricum nu plătesc amenzile, şi se reîntorc…
„Eu nu văd o altă metodă de abordare pentru că, sigur, sunt oameni şi nu putem să îi tratăm cu violenţă, trebuie să respectăm legile în vigoare. Nici nu este o prioritate pentru Timişoara să devină un oraş asistenţial, să creeze centre pentru toţi cerşetorii care apar în România sau chiar pe o arie mai largă, pentru că în momentul în care vii şi oferi asistenţă îţi apar alţii pe teren şi trebuie să lărgeşti oferta de asistenţă şi nu se mai termină niciodată”, a mai afirmat primarul Nicolae Robu.
Rămâne de văzut cine va obosi în cele din urmă în confruntarea Poliţie Locală – cerşetori şi dacă se va putea ajunge la eradicarea fenomenului prin metodele folosite în prezent…
Nicio zi fara cersetori ridicati de pe strazi la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!