Vorbim despre lucrări serioase, dar și despre dotări, cum ar fi refacerea pardoselilor, refacerea parțială a tencuielilor interioare, curățirea, renovarea, restaurarea elementelor sculpturale și decorative, reparația și înlocuirea ferestrelor deteriorate, înlocuirea sau restaurarea vitraliilor, refacerea instalației de încălzire, refacerea instalației electrice interioare, precum și montarea unor instalații noi de curenți slabi, iluminat decorativ sau repararea mobilierului specific. Totodată, se dorește și refacerea tencuielii și a fațadelor, în totalitate, refacerea învelitorii din tablă zincată, înlocuirea de jgheaburi și burlane, refacerea completă a împrejurimii, executarea unui iluminat nocturn ambiental în scopul punerii în valoare a arhitecturii clădirii și refacerea spațiilor verzi adiacente.
Proiectul „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” a fost estimat la 4 milioane de euro.
Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara se pregătesc să depună documentația completă și speră să obțină fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, pe POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Domul Sfântul Gheorghe din Timișoara, care adăpostește Catedrala Romano-Catolică, este un monument istoric și de artă de categoria A, fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice din România și, totodată, cel mai mare edificiu religios de factură barocă de inspirație vieneză din această parte a Europei.
Statutul lăcașului de cult, în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara este cel de catedrală, cea mai importantă biserică din întreaga dieceză, ea fiind de jure și de facto reședința episcopului de Timișoara și al Capitlului Catedral.
Construcția Domului a început în 6 august 1736, lucrările fiind considerate finalizate abia în anul 1772. Potrivit reprezentanților Episcopiei, prima Sf. Liturghie a fost celebrată în Dom la 8 septembrie 1754, odată cu binecuvântarea lăcașului de către episcopul Franz Anton Engl de Wagrain. Consacrarea solemnă a avut loc însă abia la 24 aprilie 1803, aceasta fiind celebrată de episcopul Ladislaus Kőszeghy. Arhitectul căruia îi sunt atribuite planurile Domului este Josef Emmanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții din Viena, cel care a proiectat și catedrala din Blaj. Ingineri locali, de înaltă ținută, precum Theodor Kostka, Carl Alexander Steinlein, Caspar Dissl, Johann Lechner și Philipp Maurer au contribuit în secolul XVIII în mod esențial la proiectul Domului.
Rămâne de văzut dacă Episcopia Romano-Catolică de Timișoara va reuși să obțină fonduri europene pentru reabilitarea monumentului istoric și câți ani va sta Domul în șantier.
Citiți principiile noastre de moderare aici!