În prima parte a acestui an ar trebui să ajungă la Școala Gen. 30 din Soarelui „containerele” achiziționate de primărie. Contractul cu firma care le aduce a fost semnat la sfârșitul anului trecut, construcțiile modulare pentru șase săli de clasă în valoare de aproape 126.000 de euro urmând să ajungă la Timișoara în termen de două luni.
Reprezentanții municipalității susțin că mai mulți directori de școli au cerut astfel de „containere”, care „sunt mai mari decât multe săli de clasă de la școlile din Timișoara”, însă ele reprezintă doar o soluție temporară pentru rezolvarea problemelor cu spațiile.
„Trebuie să avem un echilibru între aceste soluții temporare, care până la urmă nu pot fi definitive în cadrul unei școli, și proiectele de extindere pe care le avem la școlile bune. Printre unitățile de învățământ care au cerut și unde am putea să amplasăm asemenea construcții modulare se numără Moisilul, Școala Generală 19 și ulterior vom vedea unde se impune cu mare necesitate, pentru că noi avem proiecte de extindere și la Țepeș, și la Școala 13, și la Școala 25”, ne-a explicat viceprimarul Timișoarei.
Diaconu spune că proiectul de extindere pentru Școala Gen. 30, despre care Tion.ro a scris deja, ar urma să fie licitat pentru execuție la începutul acestui an.
Școala Generală nr. 30 din Soarelui va beneficia, practic, de o extindere în două etape. Primul proiect presupune extinderea corpului D, cel cu bazinul de înot, iar cel de-al doilea presupune construcția unor clădiri noi.
„Se referă la extinderea corpului D, la nivelul de P+2E, cu o creștere a suprafeței cu 1.610 mp, respectiv construcția unui nou corp, pe latura dinspre strada Martir Eugen Nagy, de asemenea cu regimul de înălțime D+P+2E, cu o suprafață de 1.623 mp. În etapa a doua, în spațiul dinspre strada Orion va fi proiectat și construit un nou corp de clădire care să cuprindă o sală de sport și săli de clasă”, ne spunea viceprimarul.
Tot anul acesta, reprezentanții primăriei au în plan să amenajeze încă 19 clase pentru Liceul „Grigore Moisil”.
„Avem mai multe proiecte, unul de extindere cu încă 19 clase în zona Doja a Liceului Moisil, care sperăm să ne fie predat până în martie. Este pe latura dinspre Piața Bălcescu a școlii de pe Doja. De asemenea, avem deja pre-aprobat pe Axa 4 proiectul de reabilitare completă a Liceului Ungureanu. Are o finanțare nu foarte generoasă, pe la 1,5 milioane de euro fonduri europene și restul din bugetul local. În primăvară vom lansa licitația pentru execuție, de îndată ce cererea de finanțare este aprobată el este primul pe lista de proiecte pe Axa 4”, ne-a mai explicat Dan Diaconu.
Un alt proiect mai vechi al primăriei se referă la ridicarea unui campus școlar pentru Liceul „Nikolaus Lenau”, care bate însă pasul pe loc, mai ales că nu se știe încă dacă Uniunea Europeană alocă bani pentru astfel de proiecte.
„Proiectul noului campus de la Lenau este finalizat, nu expiră, așteptăm Axa 10, cea de învățământ, să fie lansată dincolo de ghid și să sperăm că proiectul va fi eligibil pe această axă. Dacă nu va fi eligibil, fiind un proiect pe care l-am asumat, vom încerca să-l realizăm pe bugetul local, multianual, fără discuție. Nu discutăm de foarte mulți ani despre el, acest proiect a fost gândit de la început pentru axa de finanțare europeană de învățământ primar și gimnazial pentru că este un proiect de 10 milioane de euro, nu sunt puțini bani”, a mai spus Diaconu pentru Tion.ro.
Pe lângă toate aceste planuri de extindere a unor unități de învățământ, reprezentanții primăriei alocă bani frumoși și pentru modernizarea unor grădinițe, școli sau licee.
Citiți principiile noastre de moderare aici!