Deși nu folosește transportul public, primarul Nicolae Robu a ținut să facă o întâlnire cu jurnaliștii pentru a explica cum funcționează aplicația 24pay, care funcționează încă de marți și la Timișoara. Se descarcă din Google Play sau din App Store, se introduc datele cardului, se scanează un cod QR din mijlocul de transport și se cumpără biletul, exact cum tion.ro a anunțat încă de marți și exact cum scrie pe site-ul societății. Edilul nu și-a instalat aplicația pentru a vedea care sunt exact pașii ce trebuie urmăriți, dar a ținut să explice totul în fața unui microbuz parcat fix în fața primăriei.
„Trebuie dați parametri cardului și apoi, de fiecare dată când un cetățean face o călătorie, plătește punctual, printr-o modalitate extrem de simplă. Evident, există și posibilitatea de a se plăti deodată pe toată ziua. Această aplicație este integrată, se coordonează, mai bine spus, cu sistemul de ticketing pe care îl avem, care ne permite să știm în fiecare moment câți călători plătitori avem pe fiecare mijloc de transport în comun”, a explicat Robu.
Edilul-șef recunoaște, însă, că nu folosește mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa dintr-un loc în altul. Spune că nu e populist să pozeze într-un mare utilizator al sistemului și le promite, din nou, timișorenilor, că vor fi îmbunătățite condițiile oferite de STPT.
„Eu nu circul cu mijloacele de transport în comun și nu sunt un populist să pozez în mare utilizator al sistemului. În poziția pe care o am, am mașină de serviciu și am nevoie de cât mai mult timp la dispoziție pentru a mă ocupa de problemele serioase ale orașului. Timișoara nu ar fi în câștig dacă primarul ei, oricum s-ar numi acesta, ar călători cu sistemul de transport în comun, pentru că asta, inevitabil, ar conduce la mai puțin timp pentru el la dispoziția problemelor multe și grele ale orașului. Am fost și acum câțiva ani, nu e o problemă. Vorbim despre o nouă aplicație ce ține de conceptul de smart city. Timișorenii vor un oraș modern, nu vor un primar care să circule neapărat cu tramvaiul sau cu autobuzul. Nu mă sfiesc să folosesc acest sistem de transport atunci când o fac și îi îndemn pe cetățeni să folosească acest sistem pe care îl vom pune la punct din ce în ce mai bine”, a precizat primarul Timișoarei, întrebat când a circulat ultima dată cu un autobuz sau tramvai în Timișoara.
Cert este că, la un moment dat, timișorenii nu vor mai putea cumpăra bilete din chioșcurile STPT. Tichetele fizice vor dispărea, dar nu se știe când. Nu se știe nici dacă va putea fi introdus un sistem de plată prin SMS, deși și acesta este promis de mulți ani.
„Asta vom și face, nu am stabilit de când. Așa cum am procedat pentru parcări, plata se face la parcări numai de pe telefon și sistemul merge foarte bine, în curând vom ajunge ca și plata pentru călătoria cu mijloacele de transport în comun să se facă numai de pe telefon. Este anacronic să mai ținem chioșcuri de bilete, să plătim angajați care să vândă bilete și să îi punem pe oameni pe drumuri să-și cumpere bilete. Toată lumea are acum un telefon, toată lumea are un card bancar, nu trebuie decât deschidere înspre nou. În alte părți nu mai e nou să plătești orice cu telefonul. Eu am spus la un moment dat, am văzut în New York, acum doi ani cred, se cumpăra popcorn de pe stradă și se plătea cu telefonul. Trebuie să fim deschiși la funcționalitățile acestui aparat, care este, de fapt, un dispozitiv inteligent, nu e un simplu telefon”, a mai spus Robu.
Edilul a ținut să precizeze că cei implicați se gândesc încă la o modalitate prin care pot introduce plata prin SMS.
„Acum nu se poate, dar ne gândim. Eu nu am renunțat la această idee (n.r. de plată prin SMS), eu am solicitat în urmă cu doi sau patru ani să se introducă o aplicație mai versatilă, să se plătească fie de pe card, fie prin SMS”, a conchis Robu.
Prin intermediul aplicației 24pay, timișorenii și cei care folosesc transportul în comun în Timișoara pot cumpăra bilete de o călătorie în valoare de 2,5 lei și legitimații de o zi în valoare de 12 lei. Atenție! Legitimațiile de o zi se vor putea achiziționa și din stații, iar validarea acestora este obligatorie pentru fiecare călătorie. Sistemul este posibil grație unui parteneriat încheiat de Societatea de Transport Public Timișoara cu o firmă din București care pune la dispoziție singurul portofel electronic care pune la dispoziție plata cu telefonul mobil fără costuri suplimentare pentru călători.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2050101″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!