Perspectiva pe care scriitorul evreu, născut în 1936 în Burdujenii Sucevei, deportat de copil într-un lagăr de concentrare din Transnistria, reîntors în România în 1945, stabilit în SUA în anii 80, o dă culturii române în contextul marii culturii a lumii este fascinantă. Și totuși, Norman Manea este mult mai cunoscut, citit, adulat chiar, în exteriorul României decât între frontierele ei.
„Actuala ediție a volumului Plicuri și portrete amplifică sumarul captivantelor portrete și epistole, cititorul întâlnindu-i acum, pe lângă Emil Cioran, Nichita Stănescu, Lucian Raicu, Antonio Tabucchi, Saul Bellow, Florin Mugur, Gabriela Adameșteanu, Robert Musil, Eugen Ionescu, Imre Kertesz, Claudio Magris, si pe Philip Roth, Octavio Paz, Matei Calinescu, Paul Cornea, Paul Bailey și chiar Ana Pauker. Alături de ei stau numeroase alte figuri emblematice ale culturii și istoriei contemporane, din țară și din străinătate”, subliniază editorii volumului.
„Ediția aduce la zi, chiar până în 2014, portretele. Este o carte vie, o absolut fermecătoare “, a subliniat Adriana Babeți, prezentând cartea alături de Mircea Mihăieș și Alexandru Oravițan, „o carte care propune nu doar portretele unor prezențe majore în cultură, ci și ale unor lumi, precum lumea românească sau cea americană”.
Articole pe aceeași temă:
Eveniment literar: scriitorul Norman Manea vine la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!