Dacă în săptămâna dinainte de sărbătorile pascale catolice mieii se găseau pe la 23-25 de lei, fiind și o marfă destul de rară, acum, în săptămâna patimilor, mielul se găsește în piețele din Timișoara la 20 de lei kilogramul. Găsiți și jumătăți de miel, gata tăiate, ori miei întregi, de la primele ore ale dimineții, în piețele din urbea de pe Bega. În Piața Badea Cârțan din Timișoara, acolo unde există și un punct de tăiere al mieilor, încă de la 7 dimineața animalele sacrificate de Paști erau deja în galantare. La intrarea în piață, mieii erau atârnați ca la expoziție, gata să-și întâmpine cumpărătorii. Oamenii vin, întreabă și iau miei în funcție de nevoi și de… posibilități. Bătrânilor le fug ochii spre o pulpă de miel, ori cel mult jumătate de carcasă, ca să simtă gustul la masa de Paști. O carcasă ajunge pe la 4 kilograme uneori, așa că cu 80 de lei cei care abia se descurcă de la o pensie la alta ori cei care nu sunt mulți la masă au ocazia să aibă miel de Paști.
Conform reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, în cel mai vestic județ al țării funcționează aproximativ 20 de puncte de sacrificare a mieilor, care sunt deschise în perioada 14 aprilie – 3 mai. La Timișoara s-a solicitat deschiderea unui singur punct de sacrificare a mieilor, în Piața Badea Cârțan.
În perioada 14 aprilie – 3 mai, DSVSA Timiș face controale privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor de origine animală și non animală. Se va verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din exploataţiile de ovine, unităţile de tăiere a mieilor, pieţele agroalimentare, supermarket-uri, unităţi de colectare-ambalare şi depozitare ouă. Se vor efectua și controale în trafic, în vederea verificării respectării normelor privind transporturile de animale vii şi produse de origine animală.
Se verifică condiţiile privind transportul mieilor sau a cărnii de miel, care trebuie efectuat numai cu mijloace de transport curate, dezinfectate şi autorizate, înregistrate sanitar veterinar. De asemenea, se verifică și depozitarea şi comercializarea cărnii de miel şi se va interzice efectuarea acestor operaţiuni în spaţii improvizate în care nu sunt asigurate condiţiile de igienă corespunzătoare. Cărnurile aduse spre valorificare de către producători vor fi marcate cu ştampila oficială. Carcasele de miel vor fi obligatoriu însoţite de organe. Carcasele găsite fără ştampilă de control sanitar veterinar sau fără organe se vor confisca. Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare specifice, către consumatorul final.
Citiți principiile noastre de moderare aici!