Lucrările din Parcul Pădurice au intrat pe ultima sută de metri. Conform contractului, șantierul ar trebui închis în 30 aprilie, deși primarul Nicolae Robu a anunțat în mai multe rânduri că e posibil să fie gata la jumătatea lunii aprilie. Directorul firmei Lovrintim, societate care a câștigat licitația primăriei, susține că, cel mai probabil, Păduricea va fi redeschisă la începutul lunii mai. Muncitorii se străduiesc acum să rezolve problemele apărute.
Nici nu sunt gata lucrările de reamenajare în parc, că amatorii de graffiti și-au și făcut de cap. Ei au început să mâzgălească noile construcții.
„Avem probleme cu cei care fac graffiti. Va trebui să punem un paznic, măcar până terminăm lucrarea”, a dezvăluit Doda.
Unul dintre plopii din parc stă să cadă, după ce s-a înclinat extrem de tare și numai norocul a făcut să nu pice peste un trecător sau peste un muncitor. Acum se sprijină de un alt copac din parc, dar muncitorii se pregătesc să-l taie. Și restul plopilor vor fi supuși unor tăieri de corecție, începând de săptămâna viitoare.
„Ce se întâmplă dacă pică acest pom? Aici a fost o pepinieră, sunt în jur de 200 de plopi care au crescut foarte mult în înălțime, în partea de sus sunt uscați, nu avem nici un control asupra a ceea ce se poate întâmpla. Se poate tăia, conform acordului de mediu, tot ce este uscat și bolnav. În acest parc sunt salcâmi, plopi, corcoduși, frasini. Corcodușii, ca pomii fructiferi, n-ar trebui să existe deloc în parcuri de acest gen. Restul arborilor, cu timpul, în vreo zece ani, ar trebui să fie ușor-ușor înlocuiți. (…) Partea de sus a plopilor este uscată. Va trebui să curățăm, vom face corecții. Sunt multe crengi uscate, nu vor arăta grozav, dar nu putem risca… Vor fi tăiați undeva la opt metri”, ne-a declarat Sorin Doda, șeful Lovrintim.
Potrivit reprezentanților firmei, de la începerea lucrărilor, în Parcul Pădurice au fost tăiați doar șase salcâmi. Proiectul de modernizare prevede plantarea a aproape 2.000 de arbori și arbuști, a noi specii de trandafiri și plante: arțari, tei, platani, stejari, carpeni, arbori de mătase, fagi, arborele lui Iuda, păducei, salcâmi galbeni și mulți alți arbori, precum și aluni sau bambuși, liliac, crini ori plante cățărătoare. Colecția de trandafiri va fi și ea extinsă, suprafața cu roze fiind dublată în timp, au dezvăluit autoritățile locale.
Lucrările în fosta pepinieră a Timișoarei au început în urmă cu un an și ar trebui să fie gata la începutul lunii mai.
Timișorenii care se vor plimba prin Pădurice vor putea admira două lacuri cu nuferi, precum și șapte grădini tematice – italiană, grecească, spaniolă, englezească, cea cu flori aromatice, cea cu rosariu sau cea romantică. Va fi și o zonă cu stâncărie, unde vor fi puse 500 de tone de piatră, dar și o canisită pentru ca timișorenii să-și plimbe animalele de companie. Parcul nu va fi îngrădit, așa că accesul se va putea face din orice parte.
Vizitatorii se vor bucura și de locuri de joacă – unul pentru cei cu vârste între 2 și 14 ani și altul pentru copiii cu handicap, de un traseu pentru bicicliștii cu BMX, un mini-skatepark cu rampe și platforme din pământ, dar și de o zonă cu echipamente de fitness și de un teren de sport sau de o zonă cu odihnă, unde va fi internet wireless.
Trecătorii vor găsi în parc 11 șezlonguri de piatră, 83 de bănci, peste 90 de coșuri de gunoi și corpuri de iluminat fotovoltaice.
„Aleile sunt trasate, zonele tematice sunt delimitate – zona grecească, zona italiană, zona modernă, cea spaniolă, terenul de sport. Mai avem de lucru la stâncărie și la pista de skateboard și la cea de biciclete. Zona spaniolă va fi printre ultimele care va fi gata, vom pune clincher și mozaic, dar avem probleme cu cei care fac graffiti”, ne-a mai spus Sorin Doda.
Potrivit acestuia, cel mai probabil săptămâna viitoare va începe și aranjarea gazonului pe șase hectare, din totalul de 9,8 hectare. Totodată, se trece la revizuirea instalației de irigare, pentru că parcul se va umple de sprinklere, la fel ca Parcul Justiției.
„La începutul lunii mai va fi gata. Am avut, din 15 decembrie până în 15 martie, 65 de zile cu ploaie, datele sunt de la Serviciul Meteo. Pentru lucrările pe care le aveam de făcut era imposibil să lucrăm uneori. Nici acum nu sunt retrase bălțile peste tot”, conchide directorul firmei Lovrintim.
Reamenajarea Parcului Pădurice costă Primăria Timișoara peste 1,2 milioane de euro, adică peste 4,6 milioane de lei.
Parcul Lidia a fost amenajat în anul 1900, fiind gândit ca o pepinieră cu o seră, un grajd și o casă, unde au fost crescuți mii de arbori ce erau plantați mai apoi în oraș. Între timp, pepiniera a fost mutată în Ciarda Roșie. Parcul a fost reamenajat 90 de ani mai târziu, structura actuală existând din 1999, când au fost conturate aleile.
Oficialii primăriei susțin că acesta este cel mai tânăr parc din Timișoara. Parcul delimitat de străzile Mareșal C-tin Prezan, Uranus, Aleea Sănătății și Versului se numește, oficial, Parcul Pădurice, în urma unei hotărâri de consiliu local, adoptată în luna decembrie a anului trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!